Åklagare: De ville "tillfångata och mörda"

Nationalgardister utanför Kapitolium i Washington DC under torsdagen.
Nationalgardister utanför Kapitolium i Washington DC under torsdagen.
USATT

Bland de gripna efter stormningen av Kapitolium i USA finns en militär i aktiv tjänst. Och åklagare gör nu bedömningen att det fanns planer på att "tillfångata och mörda politiker".

Annons

Annons

Annons

Annons

Några av de misstänkta, däribland Jacob Chansley, inne i Kapitolium den 6 januari.
Några av de misstänkta, däribland Jacob Chansley, inne i Kapitolium den 6 januari.

Den federala polisen FBI har gripit över hundra personer med koppling till stormningen, och letar fortsatt efter personer som kan utgöra ett säkerhetshot mot presidentinstallationen av Joe Biden den 20 januari.

Bara från händelsen den 6 januari har vi identifierat över 200 misstänkta. Så vi vet vilka ni är, om ni finns där ute, och FBI-agenter kommer att hitta er, säger FBI-chefen Christopher Wray enligt medier i Washington.

I marinkåren

Bland de som redan hittats finns Jacob Fracker, en polis som anklagas för att på sin lediga tid ha deltagit i stormningen. Han är tidigare marinkårssoldat, och därmed en av flera krigsveteraner bland de utpekade. Men Virginias nationalgarde bekräftar också uppgifter från sajten Military.com att Fracker fortfarande är i tjänst som korpral i delstatens nationalgarde – vilket innebär att han är den förste militären i aktiv tjänst som misstänks ha deltagit.

Det har rests frågetecken kring i vilken mån stormningen var genomtänkt och planerad, eller om händelserna var mer spontana uttryck för missnöje med att demokraten Joe Bidens seger i presidentvalet samma dag skulle godkännas. Men åtminstone i ett fall gör nu federala åklagare bedömningen att upprorsmakarnas uppsåt var att "tillfångata och mörda" folkvalda politiker.

Annons

Annons

Lokal kändis

Det handlar om Jacob Chansley, en av de misstänkta som väckt mest uppmärksamhet på grund av sin utstyrsel – barbröstad och med "vikingahorn" på huvudet fotograferades han bland annat vid vicepresident Mike Pences skrivbord.

Chansley överlämnade sig själv vid återkomsten till hemdelstaten Arizona. I hemtrakten rapporteras han vara lite av en lokal kändis, han har framträtt som konspirationsteoretiker under smeknamnet "Qanon-shamanen" vid tidigare demonstrationer till stöd för president Donald Trump.

Jag är inte så orolig, har han sagt till lokala mediebolaget Newsy om brottsmisstankarna.
Ärligt talat bröt jag inga lagar. Jag promenerade in genom öppna dörrar.

"Rättvisa kommer"

Men åklagarsidan ger en helt annan bild i sin häktningsframställan. Där framgår att Chansley lämnade en lapp till Pence, med den hotfulla texten "det är bara en tidsfråga, rättvisa kommer", rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

"Chansleys egna ord och handlingar i Kapitolium stödjer att upploppsmakarnas avsikt vara att tillfångata och mörda folkvalda politiker", skriver åklagarna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons