A-
A+

Åklagare: Han "hade bestämt sig för att döda"

Den åtalade 18-åringen erkänner morden. Under förhandlingen tittade han mest ner i bordet.
Den åtalade 18-åringen erkänner morden. Under förhandlingen tittade han mest ner i bordet.
BrottTT

Den åtalade 18-åringen erkänner att han dödat de två lärarna på Latinskolan i Malmö.

Försvaret hävdar att han utförde morden för att han sedan skulle känna sig tvungen att ta sitt liv eller bli dödad av polisen.

Annons

Annons

Kö till säkerhetssalen inför rättegången.
Kö till säkerhetssalen inför rättegången.
NN (den åtalade) hade bestämt sig för att döda någon, sade åklagare Johanna Liljeblad vid första dagen av förhandlingen i Malmö tingsrätt.

Redan innan förhandlingen kom igång uppvisade den åtalade 18-åringen flera stressreaktioner i både gester och ansiktsuttryck. Han rättade till luggen om och om igen och tittade ömsom tomt ut över rättssalen eller snett ned i bordet.

Men när åklagaren visade bilder inifrån Malmö latinskola och det syntes blod från hans offer gömde han ansiktet i händerna och lutade sig över bordet i en vinkel som gjorde att han inte kunde uppfatta bilderna med blicken.

Åklagarens dag

Det var efter skoldagens slut den 21 mars som 18-åringen låste in sig på en toalett på skolans tredje våning. Enligt åklagaren hade han med sig två knivar, en yxa och en hammare, och enligt åklagaren hade han bestämt sig för att döda någon.

18-åringen satte på sig en mask och hörselkåpor. Han hade hört att det var någon på toaletten intill så han ställde sig utanför den toalettens dörr och väntade. Den kvinnliga lärare som kom ut från toaletten blev hans första offer. En annan kvinnlig lärare som bevittnade attacken och skrek åt honom att sluta, blev det andra offret.

Åklagaren fortsatte sin noggranna genomgång av händelseförloppet med detaljer från brottsplatsen, vilka skadorna var och den åtalades sökhistorik om våldsdåd.

Men åklagaren stödde främst sin framställan med att visa filmer; tre avskedsfilmer som 18-åringen spelat in själv och en övervakningsfilm som fångat hela det första mordet och delar av det andra. När de här filmerna visades skedde det bakom stängda dörrar och inga åhörare tilläts närvara.

Enligt 18-åringens advokat Anders Elison är innehållet "så läskigt så det kan man inte föreställa sig" och när åhörarna släpptes in igen efter att övervakningsfilmen visats var den åtalade påtagligt berörd.

Annons

Annons

Ville inte leva

18-åringen har erkänt båda morden och motsatte sig varken gärningsbeskrivningen eller några av de begärda skadestånden.

Enligt Elison sade 18-åringen, innan de gick in i säkerhetssalen, att "han inte kunde förstå hur det blivit så här" och att han ville framföra ett "innerligt förlåt" till offrens anhöriga.

När rättegången fortsätter på tisdag ska 18-åringen förhöras men Elison gav redan under avslutningen av den första dagen en kort beskrivning av vad förväntas framkomma då.

Han ska själv få förklara med vad han menar med att han kände sig som ett "utkast". som han nämner när han ringer till polisen från toaletten. Men detta bottnar i den sociala utsatthet han känt under sin uppväxt och oförmåga till interaktion med andra.

Elison sade att klienten haft den svårt socialt, känt sig ensam, varit utsatt för mobbning och att han inte ville fortsätta leva.

Självmord enda utvägen

Advokaten hänvisade till en sociologisk studie om att "den som utför en skolattack söker en punkt utan återvändo" och att han tror att 18-åringen hamnat i det läget.

Gärningsmannen ska ha tänkt på att han få ett slut på allting genom någon annans hand, och då tänkt på polisen, och att han själv inte vågat.

Rättegången planeras fortsätta under tisdag, onsdag och torsdag i nästa vecka. Advokat Elison kommer att yrka på att det görs en stor sinnesundersökning av 18-åringen och om så blir fallet kommer det att dröja minst en månad innan domen faller.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.