A-
A+

Åklagaren om Flemingsberg: Det här sticker ut

De nio misstänkta männen är fortfarande anhållna för skjutningen i Flemingsberg i helgen. Fallet är högprioriterat, enligt åklagaren Stefan Creutz.
De nio misstänkta männen är fortfarande anhållna för skjutningen i Flemingsberg i helgen. Fallet är högprioriterat, enligt åklagaren Stefan Creutz.
BrottTT

Nio personer i åldrarna 17-29 år är anhållna efter skjutningen i Flemingsberg i helgen där två små barn skottskadades. Fallet är högprioriterat, enligt åklagaren.

Det är ett allvarligt brott som fått ännu allvarligare konsekvenser i och med att det är helt utomstående småbarn som blivit skadade, säger åklagaren Stefan Creutz.

Annons

Annons

Vid lördagens skjutning i Flemingsberg söder om Stockholm skadades två barn i benen. Inom några timmar kunde polisen gripa nio personer som senare anhölls skäligen misstänkta för grovt vållande till kroppsskada och grovt vapenbrott. Samtliga anhållna är män i åldrarna 17-29 år.

Stefan Creutz, vice chefsåklagare vid Södertörns åklagarkammare, fick på måndagen i uppgift att leda utredningen.

Misstankegraden kan komma att både höjas och sänkas. Jag har ägnat förmiddagen åt att läsa in mig och jag ska ha ett telefonmöte med polisen strax för att diskutera hur vi ska driva utredningen framåt, säger han.

Kopplas till gängkriminella

TT: Har du fått veta något mer om händelseförloppet?

Jag har en hyfsad bild av vad som har hänt, men det kan jag inte gå in på just nu av utredningsskäl.

Polisen har tidigare bekräftat att de anhållna ska ha kopplingar till kriminella nätverk men vilka dessa är kan Creutz inte svara på.

Senast onsdag klockan 12 måste åklagaren fatta beslut om eventuell häktning, men i vissa av fallen kan beslut tas redan på tisdagen.

Jag kommer att fatta beslut så fort jag har beslutsunderlag, att antingen släppa eller begära häktning. Det kan ju ske löpande också, säger Stefan Creutz och fortsätter:

Annons

Annons

"Allvarligt brott"

Vi jobbar på så mycket vi bara kan, det är ett allvarligt brott som fått ännu allvarligare konsekvenser i och med att det är helt utomstående småbarn som blivit skadade, så det är högprioriterat naturligtvis.

Stefan Creutz har tidigare varit delvis inblandad i utredningen kring den 12-åriga flicka som sköts till döds i Botkyrka sommaren 2020. Utöver det har han jobbat med många andra skjutningar mellan gängkriminella och tycker att helgens händelse sticker ut med tanke på konsekvenserna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!