A-
A+

Åklagaren om Toves död: Motivet inte viktigt

På fredagen åtalades två unga kvinnor för mord och gravfridsbrott efter att Tove, 21, försvunnit. På bilden till vänster syns Tove när hon lämnar nattklubben Nöjet i Vetlanda, där hon sist syns i livet.
På fredagen åtalades två unga kvinnor för mord och gravfridsbrott efter att Tove, 21, försvunnit. På bilden till vänster syns Tove när hon lämnar nattklubben Nöjet i Vetlanda, där hon sist syns i livet.
BrottTT

Enligt åtalet ströp de unga kvinnorna 21-åriga Tove till döds och brände sedan hennes kropp. Varför har dock inte klarlagts, mer än att det fanns någon typ av konflikt .

Motiv har begränsad om ens någon betydelse, säger åklagare Adam Rullman.

Annons

Annons

Tove, 21, försvann i oktober efter en utekväll i Vetlanda. Hundratals frivilliga engagerade sig i sökandet efter henne, men i början på november hittades hon avliden i ett skogsområde utanför staden.

Nu åtalas två kvinnor, 18 och 20 år gamla, för mord och grovt gravfridsbrott. De var båda bekanta till Tove, men enligt uppgifter hade relationen mellan 20-åringen och Tove en längre tid kantats av bråk.

De har en konflikt som beskrivs på olika sätt av olika personer. Det är svårt att få något närmare grepp om det, säger åklagare Adam Rullman till TT.

Enligt åtalet har kvinnorna dödat Tove genom att ta strypgrepp på henne när hon låg på golvet.

Senare har de transporterat hennes kropp till skogsområdet, där de försökt bränna upp den.

Återvände till kroppen

20-åringen ska dessutom ha återvänt till platsen senare samma dag för att hälla brandfarlig vätska över kroppen och återigen antända den.

De båda åtalade har tidigare uppgett att det uppstod bråk mellan 20-åringen och Tove på nattklubben där de befann sig kvällen då Tove dog. Senare ska de ha gått till 20-åringens lägenhet.

Deras versioner av vad som hände där skiljer sig dock. 18-åringen erkänner att hon varit med och flyttat kroppen, men nekar till mord.

Hon har inte varit delaktig i något mord. Hon har inte ens varit i rummet där det ska ha hänt. Hon har känt sig tvingad att hjälpa till att flytta kroppen. Det har hon gjort, men ingenting annat, säger Mikael Svegfors, som försvarar 18-åringen.

Annons

Annons

Åklagaren: Båda inblandade

Åklagaren anser dock att båda de misstänkta var inblandade i mordet, som han menar skett "gemensamt och i samförstånd". Åtalet vilar till stor del på det 20-åringen berättat i förhör, berättar han.

20-åringens version av händelseförloppet stämmer mycket väl överens med bevisningen som finns i övrigt. Hon har beskrivit att båda har deltagit, säger Adam Rullman.

20-åringen har tidigare erkänt gravfridsbrott och medgett att det skett någon typ av bråk i lägenheten. Nu erkänner hon dessutom att hon tagit strypgrepp på Tove.

"Min klient erkänner att hon i ett bråk med målsäganden och efter att målsäganden tagit ett grepp runt min klients hals, svarat med att kortvarigt ta ett grepp runt målsägandens hals", skriver hon i ett sms till TT.

Försvararen: Saknat uppsåt

20-åringen bestrider däremot ansvar för mord.

"Dels då greppet i sig inte kan ha orsakat dödsfallet och dels då hon har saknat uppsåt att döda målsäganden", skriver Clea Sangborn.

20-åringen mår mycket dåligt över situationen, uppger hennes försvarare.

"Jag har en väldigt ung klient. Hon är helt ostraffad. Hon mår väldigt dåligt och jag oroar mig för henne, eftersom varje gång det rapporteras om målet så försämras hennes mående", skriver Sangborn.

Motiv saknas

Åklagare Adam Rullman konstaterar dock att det inte går att fastslå ett motiv till mordet.

Vi kommer inte längre än att det är en konfliktfylld relation mellan 20-åringen och den avlidna. Huruvida det utgör ett motiv eller inte kan bara gärningsmannen svara på, säger han.

TT: Anser du att det försvagar åtalet?

Nej. Motiv har begränsad om ens någon betydelse som bevisning. Jag har förståelse för att folk undrar, men vår primära uppgift är att utreda vad som hänt och vilka som har gjort det – och det anser jag att jag har gjort.

20-åringen åtalas även för skadegörelse, då hon enligt åklagaren har antänt fasaden på Toves pappas hus i januari 2022, där även Tove bodde vid tidpunkten. 20-åringen förnekar det brottet, enligt hennes försvarare.

Ingen av kvinnorna lider av allvarlig psykisk störning, enligt läkarintyg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.