A-
A+

Aktiespararna vill förbjuda poststämmor

Normalt finns företrädare för storbolag som AB Volvo tillgängliga för att svara på frågor från aktieägarna inför viktiga omröstningar på årsstämmorna. Arkivbild
Normalt finns företrädare för storbolag som AB Volvo tillgängliga för att svara på frågor från aktieägarna inför viktiga omröstningar på årsstämmorna. Arkivbild
EkonomiTT

Så kallade poststämmor utan riktig ägardialog borde förbjudas, enligt Aktiespararna.

Bara skriftliga frågor och svar inför stämman duger inte, enligt chefsjuristen Sverre Linton.

Annons

Annons

Många börsbolag – senast telekomjätten Ericsson – har löst behovet av ägardialog genom att arrangera särskilda digitala möten inför sina stämmor. Där har ledande företrädare kunnat svara på frågor och följdfrågor från ägarna inför omröstningarna på själva stämman.

Men inför de två hetaste stämmorna i årets säsong – Swedbanks och AB Volvos – har denna möjlighet inte getts till ägarna.

"Väldigt olyckligt"

Detta har fått Aktiespararna, som redan tidigare kritiserat poststämmor, att reagera.

Det är väldigt olyckligt att de två stämmor som blivit lite mer kontroversiella i år inte innehåller någon dialog, säger Sverre Linton.

Han pekar på att förutom Ericsson så har exempelvis Avanza, Saab, Lundin Energy och Getinge haft eller kommer att ha en ägardialog inför stämman.

Annons

Annons

"Till pandemins sophög"

Men från Swedbank och AB Volvos sida – där det inför stämmorna varit en het debatt med bland annat ägare om skadeståndskrav respektive bonusprogram – har ägardialogen inför stämman reducerats till formell skriftväxling. I AB Volvos fall har ägarna ombetts att senast tio dagar före stämman inkomma med sina frågor för att sedan få skriftliga svar – varpå enstaka har redovisats.

Detta omöjliggör ju all form av dialog och möjligheten att ställa följdfrågor. Det är olyckligt, särskilt i de här fallen där det är känsligt och finns många relevanta frågor och följdfrågor att ställa till bolagens företrädare, säger Linton.

Han tillägger att han hoppas att undantaget från kravet på fysisk stämma upphör vid årsskiftet och aldrig återinförs, utan att alternativen till fysiska stämmor i så fall förutsätter åtminstone en digital och öppen ägardialog.

Vi hoppas att poststämmorna förpassas till pandemins sophög, säger Linton.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!