Aktivist som sköts i Hongkong på rymmen

En demokratiaktivist i Hongkong håller upp en banderoll med texten 'Befria Hongkong'.
En demokratiaktivist i Hongkong håller upp en banderoll med texten "Befria Hongkong".
HongkongTT-AFP-Reuters

Den unga demokratiaktivisten sköts av polis i samband med en protest i Hongkong i fjol. Han överlevde och anklagades senare för brott.

Men när rättegången skulle starta dök han inte upp.

Annons

Annons

Annons

Annons

Den unge studenten, som efter beskjutningen bland annat tvingades ta bort en del av en lunga, anklagas nu för anstiftan till upplopp och våld mot tjänsteman. Men domarens väntan på 19-åringen på tisdagen blev lång.

Så småningom meddelade den Storbritannienbaserade organisationen Friends of Hongkong (FOHK) att aktivisten och några meningsfränder lämnat Hongkong och "formellt deklarerat att de är i exil".

Vid ett tidigare domstolsframträdande i oktober sade 19-åringen att han planerade att förklara sig skyldig till anklagelserna. Men han har också uttryckt farhågor för att den omfattande och hårda säkerhetslag som Peking införde för Hongkong i somras ska användas emot honom.

Aktivisten är nu efterlyst.

Hongkong är en självstyrande särskild administrativ region i Kina. När området lämnades över från Storbritannien till Kina 1997 slogs oberoendet fast i principen "ett land, två system" som ska garantera autonomi, ett oberoende rättsväsende, ett öppet marknadssystem och medborgerliga rättigheter.

Regionens unga demokratiaktivister anser dock att Kinas grepp om Hongkong hårdnar och allvarligt inskränker invånarnas rättigheter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons