A-
A+

al-Qaidas hot: Krig mot USA på alla fronter

Pakistanska poliser utanför Usama bin Ladins hus i Abbottabad, där al-Qaida-ledaren sköts ihjäl av en amerikansk insatsstyrka i maj 2011.
Pakistanska poliser utanför Usama bin Ladins hus i Abbottabad, där al-Qaida-ledaren sköts ihjäl av en amerikansk insatsstyrka i maj 2011.
USA/AfghanistanTT

Tio år har gått sedan en amerikansk specialstyrka dödade al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin i Pakistan.

Nu drar sig USA tillbaka från det utdragna kriget i grannlandet Afghanistan – samtidigt hotar terrornätverket med "krig på alla fronter".

Annons

Annons

Annons

Annons

Mindre än en månad efter 11 september-attackerna gick en USA-ledd militärallians in i Afghanistan, med det uttalade målet att krossa al-Qaida, tillfångata dess ledare Usama bin Ladin och störta talibanregimen.

Talibanerna tvingades snart till reträtt från Kabul. bin Ladin höll sig dock undan i nära tio år, innan han hittades och dödades i en amerikansk räd i pakistanska Abbottabad i maj 2011.

Hyllar talibanerna

Nu har ytterligare tio år gått, och USA:s president Joe Biden har lovat att dra tillbaka alla amerikanska styrkor från Afghanistan före tjugoårsdagen av dåden den 11 september 2021. Men kriget är långt ifrån över, varnar al-Qaida i en intervju med nyhetskanalen CNN, som gjorts via ombud.

"Kriget mot USA kommer att fortsätta på alla fronter, såvida de (amerikanerna) inte kastas ut från resten av den islamiska världen", säger en talesperson för terrornätverket.

al-Qaida hyllar talibanrörelsen för att den hållit liv i striderna.

"Tack vare afghanerna och deras skydd till sina vapenbröder har många jihadistfronter kunnat upprätthållas i olika delar av den islamiska världen under en lång tid."

Annons

Annons

Expert: Ta hotet på allvar

Terrorexperten Hans Brun, senior analytiker på företaget SRI, konstaterar att jihadiströrelsen som helhet är starkare i dag än 2001, och att utvecklingen på den afrikanska kontinenten till exempel går åt fel håll.

al-Qaidas styrka är svår att uppskatta, men ska inte underskattas, säger han.

Vi ska ta hotet på allvar. Jag tror inte att de är utslagna på något sätt, snarare tvärtom. Det finns en risk att de överraskar oss ännu en gång, vi får se vad som händer när coronarestriktionerna hävs.

TT: Hur stort är hotet specifikt mot USA och västvärlden?

Man ska inte överdriva det, men vi har sett i närtid hur exempelvis al-Shabaab, med nära band till al-Qaida, har försökt träna medlemmar att flyga flygplan, vilket så klart är oroväckande.

al-Qaida: USA "besegrat"

Medan regeringen i Washington DC beskriver tillbakadragandet från Afghanistan som en logisk slutpunkt efter en framgångsrik insats, ser al-Qaida saken annorlunda.

"Amerikanerna är nu besegrade", säger talespersonen till CNN, och jämför situationen med det sovjetiska tillbakadragandet från Afghanistan för drygt 30 år sedan, som sammanföll med östblockets kollaps.

USA:s tillbakadragande inleddes enligt Vita huset i torsdags. Talibanerna har gått med på att inte angripa amerikanska styrkor när de lämnar landet, men gruppen har på sistone intensifierat sina attacker mot afghanska regeringsstyrkor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Bli medlem och prova Arturs music-quiz