A-
A+

Äldreboenden kritiseras för låg nattbemanning

Uppmärksamma behov – ja. Men det är inte samma sak som omedelbar hjälp, enligt en del ansvariga för äldreboenden. Arkivbild.
Uppmärksamma behov – ja. Men det är inte samma sak som omedelbar hjälp, enligt en del ansvariga för äldreboenden. Arkivbild.
ÄldreomsorgTT

Annons

Annons

Trots att reglerna skärpts är låg nattbemanning på äldreboenden fortfarande ett problem. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har sedan 2016 kritiserat minst 46 boenden för underbemanning nattetid, rapporterar Kommunalarbetaren.

Socialtjänstförordningen skärptes 2016 med en skrivning om att det ska "finnas tillgång till personal dygnet runt som utan dröjsmål kan uppmärksamma om en boende behöver stöd och hjälp." Någon regel om minimibemanning finns inte.

Arbetsgivare har dock hävdat att "uppmärksamma" inte är samma sak som att faktiskt ge hjälp. Vård- och omsorgsföretaget Attendo har pekat på detta i en dom som gällde nattbemanningen på ett boende i Linköping. Även Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är kritiskt till Ivo:s tolkning av bestämmelsen. Behoven ska kunna uppmärksammas, men personalen kan bedöma hur akut det är med hjälp.

Det är något helt annat än att man alltid i alla lägen ska ha bemanning för att kunna rycka ut omedelbart, säger Greger Bengtsson, SKR:s samordnare för äldreomsorg, till Kommunalarbetaren.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.