A-
A+

Algeriet bryter med Marocko efter skogsbränder

Ett franskt brandbekämpningsplan dumpar vatten över en brand nära den algeriska byn Toudja i Kabylien den 13 augusti.
Ett franskt brandbekämpningsplan dumpar vatten över en brand nära den algeriska byn Toudja i Kabylien den 13 augusti.
NordafrikaTT-AFP

Algeriet anklagar Marocko för att ha orsakat dödliga markbränder – och avbryter nu sina diplomatiska relationer med grannlandet.

Annons

Annons

Algeriets utrikesminister Ramtane Lamamra på tisdagens presskonferens.
Algeriets utrikesminister Ramtane Lamamra på tisdagens presskonferens.
Algeriet har beslutat att från och med i dag bryta de diplomatiska relationerna med Marocko, sade Algeriets utrikesminister Ramtane Lamamra vid en presskonferens på tisdagen.
Marocko har aldrig slutat att agera fientligt mot Algeriet, tillade han.

Många omkomna

Mitt under pågående värmebölja bröt förödande markbränder ut i Algeriet den 9 augusti. Tiotusentals hektar mark har brunnit och minst 90 människor har omkommit i eldsvådorna, varav över 30 soldater.

Algeriska myndigheter hävdar att de flesta av bränderna var anlagda, och riktar alltså en del av ansvaret mot Marocko.

Grannlandet tillbakavisar anklagelserna. Marockos utrikesdepartement skriver i ett svar att man anser att Algeriets agerande är helt omotiverat och att beslutet baseras på falska och absurda förevändningar.

Annons

Annons

Stängd gräns

Konflikten om bränderna är dock endast den senaste i en rad schismer mellan länderna, som i årtionden har haft en ansträngd relation – den ungefär 1 500 kilometer långa gränsen mellan länderna har varit i stort sett helt stängd sedan 1994. Regeringarna anklagar varandra för att stötta oppositionsrörelser i respektive länder, där Marocko upprörs över Algeriets politik kring det omstridda Västsahara – som Marocko ockuperar – medan Algeriets regering förargas över grannlandets inblandning i inhemska tvister.

Den marockanska provokationen nådde sin kulmen när en marockansk FN-delegat krävde att folket i Kabylien-regionen ska bli självständigt, sade Lamamra på presskonferensen.

Strax innan markbränderna i Algeriet bröt ut beklagade Marockos kung Mohammed VI spänningarna mellan länderna och bjöd in Algeriets president Abdelmadjid Tebboune till samtal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!