Alkoholstopp och munskyddstvång i Sydafrika

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa. Arkivbild.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa. Arkivbild.
SydfarikaTT-AFP-Reuters

Vid midnatt natten mot tisdagen införs ett tillfälligt förbud att sälja alkohol i Sydafrika. Dessutom kommer det att bli obligatoriskt att bära munskydd i offentliga utrymmen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Större sammankomster både inomhus och utomhus kommer inte att tillåtas och utegångsförbud ska gälla mellan klockan 21 på kvällen och 06 på morgonen.

Dessa bistra besked gavs av landets president Cyril Ramaphosa i ett tv-tal på måndagskvällen, och de ska ses mot bakgrund av att Sydafrika i söndags blev det första landet på den afrikanska kontinenten med över en miljon bekräftat covid-19-smittade.

Även parker, stränder och allmänna simbassänger i så kallade "hot spots" stängs, meddelade presidenten.

Muterad virusversion

Vi måste platta ut kurvan för att skydda kapaciteten i vårt sjukvårdssystem så att vi effektivt kan hantera denna nya våg av smittade.

En ny muterad version av coronaviruset har enligt Ramaphosa fått fäste i Sydafrika och den förefaller sprida sig snabbare och vara mer smittsam än det "vanliga" viruset. Det rör sig dock inte om den snabbsmittande virusvariant som Storbritannien slagit larm om.

I sitt tv-tal nämnde Ramaphosa särskilt "superspridare och sociala tillställningar" samt en "extrem brist på vaksamhet" under den semesterperiod som nu pågår i Sydafrika.

Vi har sänkt garden och tyvärr betalar vi nu priset.

Sedan pandemin inleddes har mer än 41 000 sydafrikanska vårdarbetare smittats av coronaviruset.

Annons

Annons

"Överdriven alkoholkonsumtion"

Åtgärden att stoppa försäljning av alkohol är direkt kopplad till att värna sjukvården så att den inte överlastas av de många traumafall som "överdriven alkoholkonsumtion leder till", säger den sydafrikanska presidenten.

Nästan 27 000 människor har avlidit med covid-19 i Sydafrika sedan pandemin inleddes.

Om vi inte agerar nu och om vi inte agerar beslutsamt så kommer antalet nya smittade att bli fler än under den första vågen. Tusentals mer människor kommer att förlora sina liv, sade Ramaphosa.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons