A-
A+

Alla förutsättningar inför EM-dramat i Ljubljana

Kristin Thorleifsdottirs Sverige kan fortfarande nå semifinal.
Kristin Thorleifsdottirs Sverige kan fortfarande nå semifinal.
HandbollLjubljana, TT:s utsända

Den sista omgången av mellanrundan i handbolls-EM blir en rysare. Tre lag slåss om den sista semifinalplatsen – och alla sex har något att spela för.

Här är förutsättningarna inför onsdagens avgörande.

Annons

Annons

De norska spelarna kommer att gå för seger mot Danmark.
De norska spelarna kommer att gå för seger mot Danmark.

+ Ungern–Slovenien 15.30

Slovenien kan ta en plats i semifinal. Vinner man sin match mot Ungern samtidigt som Sverige och Danmark förlorar har man chans på medalj på hemmaplan. Med ett stort publikstöd i ryggen har Slovenien visat att man kan utmana de flesta lagen.

Ungern har blivit slagpåsen i mellanrundan och har ingen chans att kliva upp från sin sjätteplats i tabellen då det har blivit förlust mot Kroatien, som är det enda laget som kan sluta på samma poäng. Men att lämna mästerskapet utan en seger i mellanrundan är det ingen som vill, speciellt inte om man, som Ungern, varit på pallen i EM fyra gånger tidigare.

+ Kroatien–Sverige 18.00

Sverige spelar fortfarande om en semifinalplats. För att nå dit gäller det att först och främst vinna matchen mot Kroatien, annars är det färdigspelat.

Men förutom seger mot Kroatien krävs även att Slovenien vinner mot Ungern och att Norge vinner mot Danmark. Vinner danskorna får de fler poäng än Sverige och går därmed vidare. Vinner Norge och Slovenien hamnar Sverige, Danmark och Slovenien på samma poäng och vem som går till semifinal avgörs då på inbördes målskillnad. Sverige vann med fler mål över Slovenien än vad Slovenien vann över Danmark och vad Danmark vann över Sverige med. Blågult går därmed till semifinal.

Med idel förluster i mellanrundan har Kroatien ingen chans att nå semifinal, men placeringen i gruppen kan visa sig bli betydelsefull. Om Kroatien vinner mot Sverige samtidigt som Slovenien vinner mot Ungern kliver man förbi Sverige och får därmed en mer framskjuten placering i mästerskapet, något som skulle kunna resultera i en OS-plats beroende på hur det går i VM nästa år.

+ Norge–Danmark 20.30

Matchen som avgör allas öde i turneringen.

Trots att Norge redan är klart för semifinal finns det mycket för norskorna att slåss om. Seger mot Danmark skulle innebära att man tar förstaplatsen i gruppen och med största sannolikhet slipper Frankrike i semifinal. Fransyskorna är, tillsammans med Norge, storfavoriter till EM-guldet och båda lagen undviker gärna att möta varandra innan finalen.

Vi vill alltid vara nummer ett, säger lagkaptenen Stine Bredal Oftedal.

Danmark har, till skillnad från Sverige och Slovenien, en semifinalplats helt i egna händer. Vid seger mot Norge tar man inte bara en semifinalplats utan vinner även gruppen, något som kan vara avgörande för att nå hela vägen till final.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.