A-
A+

Alla över 65 näst i tur för vaccin

Vaccinering mot covid-19 på ett äldreboende i Nynäshamn. Arkivbild.
Vaccinering mot covid-19 på ett äldreboende i Nynäshamn. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Prioriteringsordningen för vem som ska få vaccin, och när, har justerats. Nu meddelar Folkhälsomyndigheten att alla över 65 år kommer att vaccineras i fas 2.

Annons

Annons

Åldern betyder mycket mer än vad vi tidigare har trott, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff där den nya prioriteringsordningen presenterades.

Den som har störst behov av skydd mot covid-19 ska erbjudas vaccinet före den som löper lägre risk för allvarlig sjukdom och död, påpekar han. Det innebär att personer från 65 år och uppåt kommer att ingå i fas 2, i stället för som tidigare 70 år och uppåt.

Det är den riskanalysen vi hela tiden gör om de som insjuknar. Vi ser att vi har en påtaglig riskökning ända ned till 65 års ålder, säger Johan Carlsson.

Före halvårsskiftet

Hittills har minst 264  000 personer fått en dos vaccin, berättar Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Målet är att erbjuda alla över 18 år vaccination före halvårsskiftet. Det handlar om cirka 8,2 miljoner människor.

Regionerna genomför en omfattande omplanering efter Folkhälsomyndighetens besked kring Astra Zenecas vaccin, om att det inte ska ges till de över 65, enligt Emma Spak.

Annons

Annons

Greppet lossnar

Hon påpekar att regionerna fått skruva ned den planerade vaccineringstakten eftersom man saknat leveranser.

Vi uppfattar inte att det finns någon begränsning i regionerna utan nu är det vaccinleveranserna som avgör tempot i vaccinationerna, säger hon på pressträffen och får medhåll av FHM:s Johan Carlson.
Min bedömning är att regionerna har vaccinerat så fort det har gått, säger han.

Mer pengar

Det ska samtidigt vara så enkelt som möjligt att vaccinera sig, fortsätter Spak. Det ska inte krävas bank-ID för bokning av vaccination när mobila enheter åker runt för att vaccinera äldre.

En annan prioritering är att få så många som möjligt att vaccinera sig. Regeringen ger därför Kammarkollegiet i uppdrag att betala ut 400 miljoner kronor till regionerna för att vaccinera människor och Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att nå ut till grupper som annars vaccinerar sig i lägre utsträckning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss