-
+

Alla stockholmare lovas vaccin till juli

Massvaccinationen i Stockholm beräknas starta i mitten av april. Arkivbild.
Massvaccinationen i Stockholm beräknas starta i mitten av april. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Nytt besked från Region Stockholm – alla stockholmare kommer erbjudas vaccin till halvårsskiftet.

Samtidigt visar en studie att immuniteten mot covid-19 i Stockholm ökar.

Annons

Annons

I veckan meddelade Region Stockholm att man inte skulle klara av att erbjuda alla stockholmare vaccin till midsommar. Nu lovar regionen att klara vaccinationsmålet under det första halvåret, skriver DN.

Får vi bara leveranserna så klarar vi målet att vaccinera alla stockholmare till den 30 juni, säger finansborgarråd Iréne Svenonius (M) till tidningen.

Enligt en ny plan ska massvaccinationen starta i mitten av april och regionen räknar med att kunna vaccinera 250 000 personer i veckan.

Fler med antikroppar

Men först måste en stor del av de 655 000 doser som väntas i april godkännas av EU-myndigheten EMA.

Vaccinationerna kommer främst att ske på länets vårdcentraler, samt på Karolinska i Huddinge och Solna. Privata aktörer, som vaccinationskliniker och apotek, ingår också.

Det är fortfarande oklart från vilket datum som allmänheten kan börja boka vaccination. Regionen räknar med att fas 2, för alla över 65 år, startar först i mitten på mars.

Parallellt med detta visar en ny studie från Karolinska institutet att allt fler stockholmare har antikroppar, rapporterar SR Ekot.

Annons

Annons

Påverkar inte farten

I december hade 15 procent av stockholmarna antikroppar, vilket är en fördubbling jämfört med i början av sommaren då siffran var 7 procent.

Andelen kan nu har ökat till 20 procent, bedömer en av forskarna bakom studien, Gunilla Karlsson Hedestam som är professor i vaccinimmunologi vid KI.

Detta påverkar dock inte farten i smittspridningen.

Det är fortfarande minst 80 procent som viruset har som potentiell värd, säger hon till radion.

I den nya studien, som ännu inte publicerats, analyseras blodprover från blodgivare och gravida i Stockholm från mars till december.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss