A-
A+

Allhelgonahelg med stökigt väder väntar

Snöoväder väntar Norrlandskusten under helgen.
Snöoväder väntar Norrlandskusten under helgen.
VäderTT

Det väntas rejält vinterväder på flera håll i landet under helgen. SMHI har både gula och orangea varningar utfärdade då ymnigt snöande i kombination med blåst kan leda till oframkomliga vägar och även elavbrott.

SMHI varnar bland annat för snöfall, hårda vindar och höga flöden.
SMHI varnar bland annat för snöfall, hårda vindar och höga flöden.

Stormen Ciarán, som skapat svår förödelse runt om i Europa och framför allt i Storbritannien, får sina efterverkningar också i Sverige. Ett nederbördsområde som ligger över norra Götaland, Svealand och södra Norrland just nu kommer att intensifieras under fredag eftermiddag och kväll.

Indirekt är det energierna från det ovädret som ger kraften i det nederbördsområdet som vi får över oss, säger SMHI:s meteorolog Charlotta Eriksson.

I de mellersta delarna av landet, som Värmlands och Gävleborgs län och södra Norrlandskusten, är temperaturerna fortfarande måttliga vilket gör att nederbörden faller i form av regn. Längre norrut övergår nederbörden i snöfall, och där har SMHI både gula och orangea varningar utfärdade.

Där kan ymnigt snöfall i kombination med blåst leda till besvärligt väglag och begränsad framkomlighet på vägar – särskilt i öppna landskap – som inte hunnit snöröjas, säger Charlotta Eriksson.

TT: Är rekommendationen att hålla sig helt borta från vägarna?

Går vi ut med en orange varning för snöfall så betyder det att konsekvenserna kan bli allvarliga för samhället. Nu har vi både stora snömängder i kombination med hårda vindar som väntar, säger säger Charlotta Eriksson.

Risk för översvämning

SMHI varnar också för höga flöden i diken, bäckar och åar. Även ytskiktet i låglänt terräng kan bli översvämmat. För kustområdet i Gävleborgs och södra Västernorrlands län är en röd varning utfärdad. Från fredag eftermiddag och ett dygn framåt väntas stora regnmängder – upp mot 50 millimeter.

Det är kallt i norr just nu och har snöat en hel del där under veckan, men det kommer att bli allt mildare och då blir det regn. Det har regnat mycket hela sommaren, vilket gör att marken är mättad. Nu kommer det regn på snötäcket som gör att allting smälter och då blir flödena höga, säger Charlotta Eriksson.

Tung snö

Förutom trafik- och kollektivtrafik kan även strömförsörjningen och telekommunikationen påverkas av helgens stökiga väder. I Härjedalen, Hälsingland och delar av Jämtland väntas exempelvis 25-35 centimeter snö fram till lördag kväll.

Speciellt i områden med luftburna elledningar kan elavbrott förekomma eftersom det är en tung snö som faller och lägger sig på elledningarna.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.