A-
A+

Allra-dom överklagas till Europadomstolen

Domen tas vidare. Arkivbild.
Domen tas vidare. Arkivbild.
EkonomiTT

Domen mot den tidigare fondbolags-vd:n Alexander Ernstberger överklagas till Europadomstolen.

Ernstberger vad vd i fondbolaget Allra och dömdes av Svea hovrätt till sex års fängelse för mutbrott och grov trolöshet mot huvudman.

Annons

Annons

Advokaterna Percy Bratt och Joakim Lundqvist skriver i en debattartikel i Dagens Juridik att de anser att han aldrig skulle ha dömts i en rättegång som uppfyller kraven på rättvisa.

Då de först blev tillfrågade om uppdraget var de frågande, men efter en vidare granskning fick de en annan bild, skriver de. De anser att hovrätten har brutit mot grundläggande krav, och därmed kränkt Alexander Ernstbergers rätt till en rättvis rättegång:

"För att en person som anklagas för brott ska kunna försvara sig måste den först och främst veta vad den är anklagad för. För det andra måste den anklagade få del av all bevisning som myndigheterna innehar. För det tredje måste domstolen som prövar anklagelsen beakta de invändningar som den anklagade gör och ge tillräckliga skäl för det avgörande som domstolen kommer till, samt basera avgörandet på korrekta sakuppgifter", skriver de.

De har nu lämnat in ett klagomål mot Sverige i Europadomstolen, och vill att domen ska prövas i förhållande till Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Den fällande domen i hovrätten överklagades till Högsta domstolen, som inte gav prövningstillstånd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.