A-
A+

Allt färre förbjudna ämnen i fyrverkerier

Nyårsfirande med fyrverkeri i Hammarby sjöstad i Stockholm. Arkivbild.
Nyårsfirande med fyrverkeri i Hammarby sjöstad i Stockholm. Arkivbild.
NyårTT

Skräckslagna djur och rester efter avfyrade fyrverkerier i naturen är en följd av varje års nyårsfirande.

Branschen har anpassat sig med både tystare och miljövänligare pjäser.

Men djurvänner uppmanar fortsatt till lugnare firande och förbud.

Annons

Annons

Enligt Erik Nilsson, ordförande på Sveriges Pyroteknikbranschförbund, lyssnar branschen på krav och kritiker.

Vi har ett ständigt förbättringsarbete. Om några upplever det här som negativt så tittar vi på hur vi kan göra det mer positivt, säger han.

Kemikalieinspektionens tioåriga granskning av branschen visar också att förändring mycket riktigt har skett. I förra årets rapport, "Analys av fyrverkerier 2020", konstaterade myndigheten att "kunskapen om kemikalieinnehåll och regler" numera är hög hos fyrverkeriföretagen.

Ingen av de 27 produkter som kontrollerades innehöll det förbjudna ämnet hexaklorbensen och kvicksilverhalterna låg inom det tillåtna.

"Sverige är en liten aktör"

Aluminium, koppar, järn och titan är exempel på metaller som kan finnas i moderna fyrverkerier för att ge färg och effekter. Bland annat bly har fasats ut.

Plast förekommer och är ett problem när det blir kvar i naturen.

Det är något vi jobbar aktivt för att fasa ut så gott det går. Mängden plast har minskat. Man ska samtidigt ha klart för sig att Sverige är en liten aktör och att vi jobbar med den europeiska branschorganisationen Eufias för att få en samsyn, säger Erik Nilsson.
Problemet med ersättningsprodukter för plast är att man då kanske skapar en annan risk. Pjäserna kanske går från att vara hållfasta till att splittras i stället. Man måste hitta en fullgod ersättare.

Annons

Annons

Kommuner begränsar firande

En annan aspekt är hur de ljus- och ljudstarka fyrverkerierna påverkar djur.

Djurens rätt vill se ett förbud mot att sälja fyrverkerier till privatpersoner.

Organisationens undersökning Panglistan visar i år att 153 av landets 290 kommuner begränsar privatpersoners firande vid helger som nyår genom lokala föreskrifter.

"Majoriteten av Sveriges kommuner avstår redan helt från firanden med fyrverkerier i kommunal regi och därför har vi i årets Panglista valt att lyfta fram de kommuner som begränsar privatpersoners användning av fyrverkerier", säger riksordförande Camilla Bergvall i en skriftlig kommentar och fortsätter:

"Många familjedjur skräms varje år av fyrverkerier, ibland så illa att de aldrig återhämtar sig. Även vilda djur kan råka illa ut och därför är det viktigt att allt fler avstår från fyrverkerier och tänker på alla djur som drabbas."

Tysta fyrverkerier

Numera tillverkas fyrverkerier med lägre ljudnivå med hänsyn till djur.

Lågpriskedjan ÖoB uppger i ett pressmeddelande att efterfrågan på tysta fyrverkerier ökat de senaste åren.

Man ska också ha klart för sig att det här i huvudsak inträffar en gång om året. Så man kan vara väl förberedd som djurägare, vilket jag varit själv. När det gäller konsumentprodukter används 90 procent vid nyåret, säger Erik Nilsson på branschförbundet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.