A-
A+

Allt fler barn får antidepressiva läkemedel

Förra året fick nästan 33 000 barn ett antidepressivt läkemedel utskrivet på recept. Arkivbild.
Förra året fick nästan 33 000 barn ett antidepressivt läkemedel utskrivet på recept. Arkivbild.
HälsaTT

Allt fler svenska barn behandlas med antidepressiva läkemedel. Utskrivningarna av recept är idag tre gånger fler än för femton år sedan, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Annons

Annons

Förra året fick nästan 33 000 barn ett antidepressivt läkemedel utskrivet. Enligt Socialstyrelsen beror den tydliga ökningen på att fler unga än tidigare diagnostiseras med depressioner och ångestsyndrom.

Skillnaderna i landet är stora. Gotland sticker ut som den region som skriver ut mest antidepressiva läkemedel.

Maria Notlind, överläkare och specialist i barn- och ungdomspsykiatri i regionen, menar att det är ett tecken på att vården är mer lättillgänglig för barn och unga. Hon påpekar att läkemedlet inte ska ses som någon snabb och enkel lösning.

Det är inte enbart läkemedelsbehandling utan det handlar ju ofta som flera andra olika insatser parallellt. Samtal i olika former det är ju det man börjar med, säger Maria Notlind till radion.

Enligt Läkemedelsverket finns en viss ökad risk för självmordstankar, självskadebeteende och aggressivitet under en behandling – och medicinering behöver kombineras noggranna uppföljningar.

Håkan Jarbin, chefsöverläkare på BUP Halland och som varit rådgivare till Läkemedelsverket och Socialstyrelsen, menar att det finns en viss risk att barn övermedicineras i Sverige.

Men riskerna med att gå obehandlad och därmed både lida och få det sämre i framtiden, de riskerna är ju större, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.