A-
A+

Allt fler sexbrottsåtalade hävdar att de sovit

Sexsomni innebär att en person utför sexuella handlingar i sömnen. Arkivbild.
Sexsomni innebär att en person utför sexuella handlingar i sömnen. Arkivbild.
BrottTT

Allt fler som åtalas för sexbrott hävdar att våldtäkten utförts i sovande tillstånd, enligt en granskning av Göteborgs-Posten.

Annons

Annons

Sömngång och det sällsynta tillståndet sexsomni, vilket innebär att en person utför sexuella handlingar i sömnen, har åberopats i 30 sexualbrottsfall mellan januari 2017 till juni 2021. 28 fall handlar om våldtäkter och i åtta av de 30 rättsfallen var offren barn.

Jerker Hetta, psykiatriprofessor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, har kallats som sakkunnig i 19 av de 30 rättsfallen.

Vid sömngång kan det utövas många aktiviteter. Vi har ätande, gående, våld, men även sexuell aktivitet, säger han till GP.

Sju av de 30 fallen slutade i en friande dom, 21 ledde till fällande dom och två fall har ännu inte avgjorts.

I en granskning av Sveriges Radio hittades 18 svenska rättsfall mellan 2010–2016. Samtidigt fanns det då endast 53 medicinskt bekräftade fall av sexsomni i forskningsrapporter internationellt.

2016 släppte Åklagarmyndigheten rapport där man kartlagt kunskapsläget kring sexsomni, där man konstaterade att sexsomni är mycket sällsynt och att ingen svensk studie ännu publicerats. Sömnexperter runt om i världen uppges samtidigt vara överens om att sexsomni existerar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!