A-
A+

Almodóvar invigde festivalen i Venedig

Pedro Almodóvar och Penelope Cruz inför visningen av 'Madres paralelas' vid Filmfestivalen i Venedig.
Pedro Almodóvar och Penelope Cruz inför visningen av "Madres paralelas" vid Filmfestivalen i Venedig.
FilmTT

Det kommer att bli bråk hemma i Spanien kring Pedro Almodóvars nya film. Den som hävdar det är han själv.

Annons

Annons

För ”Madres paralelas” är inte bara en film om två ensamstående kvinnor som träffas på BB – det är också en film som tar upp smärtsamma minnen från 1930-talets blodiga inbördeskrig.

Det kommer att bli en reaktion. Men det slag som de vill ha kommer inte att bli av. För vi är dömda till att inte förstå varandra, säger Pedro Almodóvar.

Infekterad debatt

Det Almodóvar syftar på är den inflammerade debatten om att man ska gräva upp massgravarna där Francos falangister begravde de republikaner som de hade mördat. De efterlevande vill ge de döda en riktig begravning – högerpolitikerna vill inte bekosta det.

Det är en förolämpning. Det har gått 85 år sedan inbördeskriget. Vi borde verkligen kunna ta tag i och stänga det kapitlet i vår närhistoria. Spanien mår inte bra just nu. Det är viktigt att få saker sagda. Men delar av högern reagerar på allt, med förvirring.
En av fördelarna med film är att man kan dra strecken mellan människor och meningar, säger han.

När Almodóvar möter pressen tillsammans med några av sina skådespelare ägnar han och Penelope Cruz, som har en av filmens huvudroller, lång tid till att lovorda varandra. De har nu gjort en rad filmer tillsammans och Almodóvar säger att så fort han skrivit en roll för en kvinna i samma ålder som Cruz så ringer han henne omedelbart.

Annons

Annons

"Oerhört lycklig"

Penelope Cruz säger:

Jag är oerhört lycklig som har detta samarbete med honom. Han har gett mig otroliga roller och alla är olika. Jag är aldrig så glad som när han ringer mig. Och det är Pedro som ligger bakom mitt yrkesval. När jag var 16 år såg jag ”Bind mig, älska mig” och när jag kom ut från biografen kände jag att det här var det jag ville syssla med i framtiden.
Vi jobbar båda hårt. Och han är alltid närvarande. Man ser honom aldrig sitta med sin mobiltelefon. Han är mitt säkerhetsnät, säger Penelope Cruz.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!