A-
A+

Alpina chefen: "Vinter ska vara vinter"

Stora delar av Alperna har haft en ovanligt varm och snöfattig vinter, någon som fått stora konsekvenser för de alpina sporterna. Arkivbild.
Stora delar av Alperna har haft en ovanligt varm och snöfattig vinter, någon som fått stora konsekvenser för de alpina sporterna. Arkivbild.
AlpintTT

Gröna dalgångar och gråsvarta bergstoppar i stället för ett krispigt, gnistrande vitt landskap.

Värmerekorden avlöser varandra i Alperna och den alpina landslagschefen Lars Melin konstaterar:

Jag måste säga att det är jättetråkigt att det inte är vinter när det ska vara vinter.

Men någon oro för VM i februari känner han inte.

Annons

Annons

Lars Melin, chef för det svenska alpina landslaget. Arkivbild.
Lars Melin, chef för det svenska alpina landslaget. Arkivbild.
Så här såg det ut Adelboden, Schweiz, för några dagar sedan.
Så här såg det ut Adelboden, Schweiz, för några dagar sedan.

Den som nyligen befann sig i Adelboden, Zagreb eller Garmisch-Partenkirchen och plockade fram mobilen för att lägga ut en "Här är jag-bild" på sociala medier bjöd på nya motiv.

Bilderna såg inte längre ut som de brukade göra.

Väder och vind har alltid haft stor påverkan på den alpina sporten. En utomhussport som kräver speciella förhållanden får anpassa sig till naturens krafter.

Men den här säsongens ovanligt varma väder och snöfattiga nederbörd har bjudit på stora besvär för arrangörerna. Mängder med tävlingar har hastigt skjutits upp eller flyttats till andra orter.

Mest negativa konsekvenser har vädret fått för fartgrenarna. Kraven på underlag och säkerhet är betydligt mer omfattande i ett störtlopp än i en teknikgren som slalom.

För oss är det i princip bara damslalomen i Zagreb och herrarnas storslalom i Garmisch och damernas i Sölden i premiären, som ställts in. Det är mer farttävlingar som ställts in, säger Lars Melin.

Och där har Sverige ingen representation i vinter.

Felix Monsén och Lisa Hörnblad, Sveriges fartåkare i världscupen, är inte färdigrehabiliterade efter sina skador. Det innebär att de missar VM i Méribel och Courchevel i februari.

Melin, övriga ledare och åkarna är som folk är mest. De snackar väder.

"Bara en vit strimma"

Du kanske såg hur det såg ut i Garmisch när vi var där. Det var bara en vit strimma i backen och sedan grönt allt annat runt omkring. Det var likadant i Adelboden. Visst, man tycker ju att vinter ska vara vinter, men vi hittar alltid snö att åka på så det påverkar inte mycket.

Annons

Annons

"Inte påverkats så mycket"

TT: Har ni tvingats flytta läger och träningsplatser på grund av snöbristen?

Vi har inte påverkats så mycket. Vi hade planerat sedan länge att skicka damerna till Argentina inför säsongen och det visade sig vara bra. Det har varit ont om plats och snö på glaciärerna i Europa, så alla har inte kommit åt tider för att träna på. Europacupdamerna hade en hel del dagar när det var dåligt väder och inte kunde träna, men det är det enda.

TT: Är det så numera att olika landslag får trängas på färre platser för att kunna träna?

Så är det. De som har tillgång till snö, ser sin potential och då kostar det därefter. Det är en fråga om tillgång och efterfrågan och de som äger liftarna är kapitalister de också. Kostnaderna har ökat.

TT: Är du orolig för den alpina sportens framtid?

Jag är född positiv, jag känner att vi får lov att lösa vår verksamhet på något sätt. Vi försöker göra vad vi kan för att ha så lite klimatpåverkan som möjligt, men vi måste ändå vara med och tävla med de andra nationerna och hänga med i utvecklingen.

"Ska bli lite kallare"

Med en knapp månad kvar till VM (6–19 februari) är Lars Melin inte orolig för att mästerskapet ska drabbas av störningar likt så många andra tävlingar i vinter.

I och med att det (Méribel och Courchevel) ligger så pass högt så har de bra med snö. Om det inte händer något radikalt ska det inte vara någon fara. Det ska bli lite kallare också framöver. Det ska också komma mer snö den närmaste tiden.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.