A-
A+

Ambassadör deltog vid kritiserad Belarus-affär

Under hösten skedde demonstrationer mot presidentvalet i Belarus. De slogs ned hårt av kravallutrustad polis. Arkivbild.
Under hösten skedde demonstrationer mot presidentvalet i Belarus. De slogs ned hårt av kravallutrustad polis. Arkivbild.
EkonomiTT

Sveriges ambassadör i Minsk deltog i minst tre möten när kontrakt skrevs under i en kritiserad affär med Belarus där statliga Exportkreditnämnden (EKN) är inblandad, rapporterar TV4:s Kalla Fakta.

Annons

Annons

Ambassadör Christina Johannesson närvarade under möten på Finspångs slott för att hjälpa företaget Siemens att få ett kontrakt med statliga energibolag i Belarus. Siemens vill sälja gasturbiner till landet och EKN:s styrelse beslutade i augusti förra året att ställa ut garantiofferter för att stötta affären.

Samtidigt som EKN fattade beslutet slog den belarusiska regimens polis ned protester mot det nyss genomförda presidentvalet i landet. Politiker och oliktänkande fängslades och vittnesmål gjorde gällande att tortyr förekom i fängelserna. Sverige hade samtidigt fryst bistånd till statliga aktörer och statsminister Stefan Löfven (S) talade om sanktioner mot Belarus.

EKN har därefter backat från sitt beslut om att stötta affären och hänvisat till att de utreder frågan i en förnyad analys.

Vi har sett utvecklingen och situationen i landet och fått ny information om de bolag som skulle kunna bli aktuella som låntagare, och då känner vi väldigt tydligt att vi behöver göra en ny analys av det här projektet, har EKN:s generaldirektör Anna-Karin Jatko sagt till TT.

Hon menar att EKN inte hade samma detaljerade information om kränkningar av mänskliga rättigheter i augusti.

TV4 har sökt ambassadören för en kommentar men hon vill inte ställa upp på någon intervju.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!