A-
A+

Ambassadör hemkallad efter Bidens mördarsvar

USA:s president Joe Biden. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden. Arkivbild.
USA/RysslandTT

Rysslands president Vladimir Putin är en mördare. Det konstaterar den amerikanske presidenten Joe Biden i en intervju med ABC News.

Ryssland kallar hem sin ambassadör i Washington och varnar för "irreparabla försämringar" i ländernas relation.

Annons

Annons

Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

I intervjun med ABC News sade Biden bland annat att han inte tror att den ryske presidenten har en själ. Han fick sedan frågan om huruvida han håller med om att Putin är "en mördare".

Det gör jag, slog den amerikanske presidenten fast.

Valpåverkan

En amerikansk underrättelserapport konstaterade i tisdags att Putin minst har godkänt men sannolikt även styrt ryska försök att undergräva Bidens kampanj genom "missledande och ogrundade påståenden" som indirekt syftade till att hjälpa Donald Trump.

Han kommer att få betala ett pris. Ni kommer att få se snart, sade Biden till ABC med syftning på Rysslands president Vladimir Putin.

Ryssland har kallat anklagelserna om valpåverkan grundlösa.

USA:s sanktioner mot Ryssland utökades på onsdagen. Det handlar denna gång om exportrestriktioner kring utrustning som kan användas för att tillverka kemiska stridsmedel, meddelar USA:s handelsdepartement enligt Reuters.

Sanktionerna sker mot bakgrund av förgiftningen av den ryske Kremlkritikern Aleksej Navalnyj i fjol. Amerikansk underrättelsetjänst har dragit slutsatsen att Moskva låg bakom mordförsöket.

Annons

Annons

Konsultationer

Ryssland kallade hem sin ambassadör i Washington för konsultationer efter publiceringen av Bidenintervjun och det amerikanska sanktionsbeskedet.

Det sker för att "analysera vad som bör göras och hur man ska gå vidare med avseende på banden med USA", skriver ryska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Ryssland tillägger att Kreml strävar efter att undvika "irreparabla försämringar" i relationerna mellan länderna, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

I intervjun med Joe Biden konstaterade presidenten utöver den fräna kritiken mot Putin att det finns områden där det ligger i Rysslands och USA:s gemensamma intresse att samarbeta, som förlängningen av Nya startavtalet som syftar till att begränsa antalet kärnvapen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!