Amorella har dragits loss – på väg till Åland

Amorella har dragits loss från grundet vid Järvsö och transporteras nu till Åland.
Amorella har dragits loss från grundet vid Järvsö och transporteras nu till Åland.
OlyckorTT

Viking Line-fartyget Amorella har dragits loss från grundet vid Järsö i Ålands skärgård. Där har fartyget stått sedan söndagens olycka.

Vi är mycket tacksamma för att hon är loss från grundet och att allt gått planenligt, säger rederiets kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Annons

Annons

Amorella ska transporteras till Långnäs på Åland för att tömmas på frakt och personbilar. Men först har skrovet undersökts av dykare innan den korta rutten till Åland. Enligt Boijer-Svahnström finns bogserbåtar på plats för att assistera fartyget.

Men det kan också vara så att hon åker för egen maskin eftersom motorerna inte är skadade, säger hon.

Därefter är planen att Amorella senare under onsdagen ska föras till varvet i Nådendal för reparation. Viking Line-olyckan inträffade under söndagen när Amorella gick på grund och i samband med det kolliderade med en isboj, som är en boj anpassad för att tåla påfrestningar av drivis.

Fartyget tog in vatten och blev stående i den åländska skärgården där hundratals passagerare fick evakueras. Dykare har sedan dess konstaterat flera hål i fartyget – men det är fortfarande oklart hur olyckan inträffade.

Haverikommissionen jobbar vidare med utredningen och det kan ta tid. Vi har våra aningar om vad det berodde på men hur det gick till får sjöförklaringen visa. Vi kan inte spekulera i det, säger Boijer-Svahnström.

Ingen av de runt 280 personer som befann sig ombord vid olyckan skadades. Amorella har efter händelsen ersatts av fartyget Gabriella på linjen Åbo-Åland-Stockholm.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons