Andersson: "Extremt roligt att få ta ut Viktor"

Viktor Claesson är tillbaka i landslaget för första gången sedan i juni 2019. Arkivbild.
Viktor Claesson är tillbaka i landslaget för första gången sedan i juni 2019. Arkivbild.
FotbollTT

27:e minuten i EM-kvalet mot Spanien den 10 juni 2019:

Mittfältaren Viktor Claesson bars ut på bår med en karriärhotande knäskada på Santiago Bernabéu-stadion i Madrid.

Dryga 15 månader senare säger förbundskaptenen Janne Andersson:

Det är extremt roligt att få ta ut Viktor. Välkommen tillbaka!

Annons

Annons

Efter en lång rehabiliteringsperiod är Claesson tillbaka i gammalt gott slag. Han har inlett säsongen starkt i ryska ligan och i kvalet till Champions League. Han gjorde ett av målen när Krasnodar slog Paok Thessaloniki med 2–1 hemma i förra veckan. I kväll spelas playoff-returen i Grekland.

Och nu är han också tillbaka i landslaget.

Han har haft en lång resa tillbaka i rehaben. Det var en "ful" skada han fick. Det är alltid tråkigt när ens spelare skadar sig. En av baksidorna i det här jobbet. Det är fantastiskt roligt att ha sett honom nu och hur bra han har varit, säger Janne Andersson.

I juni 2019 var Claesson en av landslagets formstarkaste spelare. Når han samma nivåer igen får Andersson angenäma problem kring vilka attackerande mittfältare han väljer. Claesson konkurrerar med spelare som Emil Forsberg och Dejan Kulusevski.

Vi får se hur vi matchar honom och hur sliten han är, men han har gjort det bra sedan han kom tillbaka och är absolut med och konkurrerar.

Testar spelare mot Ryssland

I och med att det väntar tre landskamper inom en vecka – landskamp i Moskva och Nations League-möten i Zagreb och Lissabon – är truppen betydligt större än vanligt – hela 28 spelare.

Det ger möjlighet att testa några nya spelare – Genclerbirligis Mattias Johansson, Rubin Kazans Carl Starfelt och Spartak Moskvas Jordan Larsson tillhörde överraskningarna i truppen – i träningslandskampen mot Ryssland.

Vi ger några nya spelare chansen att visa upp sig, och det beror på att första matchen är en träningsmatch. Samtidigt öppnar det upp för att den elvan som ska möta Kroatien kan förbereda sig på ett ännu bättre sätt. Den elvan är inte inblandad i Rysslandsmatchen, säger Andersson.

Annons

Annons

"Jag har min plan"

Landslaget reser inte vidare till Zagreb med hela truppen. Troligen bantas truppen med tre spelare.

Vilka det blir, det tar vi då. Jag har min plan, men samtidigt kan det hända mycket grejor före och under matchen. Jag vill inte namnge någon, men jag har en plan och det troliga är att det är bland de som inte spelat så mycket i landslaget man tittar. Tanken är att inte åka vidare med 28 spelare, säger Janne Andersson.

På frågan om han helst sluppit landskampen i Moskva, svarar förbundskaptenen:

Nu är det som det är och bara att gilla läget. Det hjälper inte att vi går och gnäller. Samtidigt finns det fördelar, det finns spelare jag får se, men vi hade aldrig valt att spela i Ryssland, så mycket kan jag säga.

Olsson tillbaka

Försvarsveteranen Martin Olsson var uttagen till mötena med Frankrike och Portugal tidigare i höstas, men fick stanna hemma. Själv var han inte drabbad men i och med smittspridningen i Helsingborg sattes Olsson i landslagskrantän.

Vi hoppas det inte blir ett nytt utbrott i Helsingborg, säger Andersson som bedömer att allsvenskt spel duger gott för att vara fortsatt landslagsaktuell.
Martin, Sebastian Larsson och Mikael Lustig ligger på den nivå de ska göra i allsvenskan för att vara med i landslaget.

Bland namnen som saknas sticker John Guidetti, Alaves och Isaac Kiese Thelin, Malmö FF ut.

Det är en konkurrenssituation, säger Andersson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons