A-
A+

Andersson ger 18-åring chansen: "Extraordinär"

Hugo Larsson under fotbollslandslagets träning på Estádio Algarve dagen före årets första landskamp, mot Finland på måndag.
Hugo Larsson under fotbollslandslagets träning på Estádio Algarve dagen före årets första landskamp, mot Finland på måndag.
FotbollFaro, TT:s utsände

Malmö FF:s Hugo Larsson är bara 18 år, men redan en ganska färdig spelare, säger Janne Andersson.

Mittfältsbegåvningen får chansen från start i årets första fotbollslandskamp, mot Finland.

En extraordinär talang, säger den svenske förbundskaptenen.

Annons

Annons

Samuel Gustafson under söndagens pressträff i Portugal inför måndagens landskamp mot Finland.
Samuel Gustafson under söndagens pressträff i Portugal inför måndagens landskamp mot Finland.

Att det skulle bli debutanter i den svenska startelvan var oundvikligt. Måndagens motståndare Finland har långt fler A-landskamper på en enda spelare (Rasmus Schüller, 64 stycken) än hela den svenska truppen samlat ihop gemensamt.

Hela 20 spelare kan göra sina första A-landslagsminuter för Sverige under januariturnén på Algarvekusten i Portugal.

Förbundskapten Janne Andersson valde, som han ibland gör, att släppa startelvan redan dagen före match. Först genom att tydligt visa den när han delade upp lag för spel på söndagens träning på matcharenan Estádio Algarve. Sedan genom att också rabbla upp den.

Larsson och Gustafson

En av dem som får göra landslagsdebut är truppens allra yngste: 18-årige Hugo Larsson från Malmö FF.

Hugo är en extraordinär talang, det går inte att komma ifrån – så mycket speltid som han har haft i Malmö. De hade inte en kanonsäsong, men man ska ändå ta en tröja i det laget, och det har han ju gjort, säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson.

Landslagsräven i startelvan är IFK Norrköpings Christoffer Nyman, med tio A-kamper. Även Hjalmar Ekdal och Samuel Gustafson, två vardera, bidrar med viss blågul rutin. Just Gustafson följde upp SM-guldsäsongen med Häcken genom att göra starkt intryck på Janne Andersson när den 27-årige innermittfältaren fick chansen med A-landslaget i novembermatcherna mot Algeriet och Mexiko.

Jag blev så imponerad av honom. En väldigt, väldigt bra fotbollsspelare. Han påminner mycket om Daniel Sjölund som jag hade i Norrköping, en spelare som alltid när han får bollen vet vad han ska göra av den, säger Janne Andersson.
Det är en klok spelare med en väldigt funktionell och bra teknik.

Annons

Annons

Van lagkapten

Gustafson bildar centralt mittfält med Hugo Larsson och får också äran att, precis som han gör i Häcken, bära lagkaptensbindeln.

Det är klart att det känns kul. Jag försöker på något sätt vara en spelare och människa som också bidrar till andras framgång. Om man tycker, som jag tycker, att det rimmar med kaptensrollen, så är det väl positivt.

Efter de fina insatserna under novembersamlingen börjar han också vara med och konkurrera om att få vara med "på riktigt" med landslaget. Den 24 mars inleder Sverige EM-kvalet med hemmamatch mot Belgien.

Dit blickar Gustafson – inte alls.

Men det är ingen arrogans i det. Jag vet att det ligger där, jag vet att jag är uttagningsbar och att det gick bra senast. Men samtidigt måste man hela tiden göra nya prestationer, och just nu är jag bara här och försöker få i gång kroppen på ett bra sätt. Sedan är jag taggad på att åka hem till Häcken och trimma både kroppen och spelet till att bli ännu bättre än förra året. Det låter ju svintråkigt, men det ligger nog något i att bevara det perspektivet, säger Gustafson.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.