A-
A+

Andersson gör tummen ned för Fifas VM-förslag

Förbundskapten Janne Andersson är ingen anhängare av VM vartannat år.
Förbundskapten Janne Andersson är ingen anhängare av VM vartannat år.
FotbollTT

Internationella fotbollsförbundet, Fifa, strävar efter att spela VM vartannat år i stället för vart fjärde år.

Kritiken mot förslaget har varit massiv från europeiskt håll.

Förbundskapten Janne Andersson är heller ingen vän av en sådan nyordning.

Det ska vara en viss form av exklusivitet kring ett VM, säger han.

Annons

Annons

I sin roll som global utvecklingschef på Fifa ligger Arséne Wenger, Arsenals tidigare manager, bakom studien att spela VM vartannat år. Fifas ordförande Gianni Infantino backar förslaget – som tycks ha stöd av en klar majoritet av världsförbundets medlemsstater. 166 av 211 medlemsländer röstade nyligen ja till att gå vidare med förslaget och se om det är genomförbart.

Radikal förändring

För europeisk fotboll skulle VM vartannat år kräva radikala förändringar i tävlingskalendern. Flera kritiker menar att den skulle slås sönder helt.

Därför är motståndet kompakt från Uefa, klubbar och spelarorganisationer.

På TV 4 Fotbollskanalens fråga hur han ser på VM-förslaget svarar Janne Andersson, som den här veckan samlar landslaget inför VM-kvalen mot Kosovo (lördag) och Grekland (tisdag):

Nu går vi in i en samling och jag har mitt fokus på andra grejor. Rent generellt kan jag väl tycka att VM vartannat år är för ofta, utan att ha sett förslaget i sin helhet eller veta detaljerna i det.

Enligt Wengers studie minskas landslagssamlingarna från fyra till två per år, kvalgrupperna reduceras till fyra lag som spelar sex matcher och mästerskapen spelas i juni.

Annons

Annons

"Känner mig tveksam"

Jag tycker att den kalendern vi har i dag, med VM och EM om vartannat fungerar bra för landslagsfotbollen. Dessutom är det väl så att ett antal samlingar utspridda under året, som det är nu, håller landslagsfotbollen vid liv, säger Andersson.
Dessutom känns det sportsligt rätt att man fördelar landskamperna under året och inte har det för komprimerat. Spontant, utan att ha satt mig in förslaget i detalj, känner jag mig tveksam. Vi får se vad det blir. Det här ska diskuteras, utredas, informeras och hållas på framöver, så jag hinner nog få mer kött på benen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.