A-
A+

Andersson: "Inte bara att vifta med trollspö"

Ebba Andersson. Arkivbild.
Ebba Andersson. Arkivbild.
SkidorTT

OS-säsongen har startat sisådär för Ebba Andersson.

Men Tour de Ski väcker något i henne. Ett minne om att hon lyckats vända skutan förr.

Det är det jag har som inspiration, när jag tänker tillbaka på hur touren avslutades senast, säger längdstjärnan inför dagens första etapp.

Annons

Annons

Förra säsongens Tour de Ski gick till en början inte som Ebba Andersson ville. När inga norska åkare fanns på plats – Norge ställde in sin medverkan på grund av coronapandemin – hade hon stora förhoppningar om att ta sin första världscupseger i karriären, utan att lyckas.

Men i den avslutande etappen släppte det, Andersson var klart starkast uppför ökända Alpe Cermis och bärgade sin hittills enda världscupseger.

Den insatsen betyder en hel del när hon i dag ska ta sig an touren på nytt.

När jag tänker på det loppet så tänker jag kanske inte främst på att jag klarade av att vara först uppför Alpe Cermis. Mycket var också att jag fick till en otroligt fin avslutning efter en rätt tuff inledning på touren, säger Ebba Andersson.

"Trevande inledning"

Det finns paralleller att dra till starten på den här säsongen, säger Andersson.

Jag får ändå lov att säga att jag har haft en lite trevande inledning där jag resultatmässigt inte riktigt nått upp till det jag hade hoppats på. Jag har även känt att jag har saknat lite grand formmässigt, säger Andersson.

Men samtidigt är den där världscupsegern från i fjol ett bevis på att hon kan vända en dålig trend.

Jag ska inte jämföra den känslan helt med säsongsinledningen nu, för då kändes det betydligt tyngre än nu, och jag hade det kämpigare formmässigt. Men om jag ska spegla det här med att klara av att vända något där det inte har gått som man önskar, till att kroppen faktiskt svarar som man vill. Det är kanske det jag främst har som inspiration när jag tänker tillbaka på hur touren avslutades senast, säger Andersson.

Annons

Annons

Vill ha resultat

Ebba Andersson är inte huvudfavorit till slutsegern i årets Tour de Ski, 24-åringen hävdar sig betydligt sämre i sprint och räcker därför troligen inte till i sammandraget. Men för att hon ska känna sig nöjd efter touren krävs det ett par riktigt bra placeringar i distansloppen.

Det behöver hon inför säsongens stora mål: OS i Peking i februari.

Det är det som jag främst söker. OS är det jag siktar främst mot, och när man ställer sig på start där vill man ha ett självförtroende med sig. Ett sådant självförtroende byggs på resultaten från tävlingarna. Det är inte bara känslan man har i kroppen, man måste också få en bekräftelse på att det också går fort i spåret, säger Ebba Andersson.
Men jag vet i grund och botten vilken nivå jag har hållit under de tidigare säsongerna, och jag vet vilken träning jag har lagt ner. Så förhoppningsvis ska jag någon gång få valuta för det också. Men det är inte bara att vifta med ett trollspö.

Dagens sprintkval inleds klockan 11, finalpasset startar klockan 14.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.