A-
A+

Andersson och Dadgostar förhandlar

Socialdemokaternas partiledare Magdalena Andersson säger att hon och Vänsterpartiet nu har inlett förhandlingar för att hon ska accepteras som statsminister.
Socialdemokaternas partiledare Magdalena Andersson säger att hon och Vänsterpartiet nu har inlett förhandlingar för att hon ska accepteras som statsminister.
PolitikTT

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson har inlett förhandlingar med Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

Vi har haft väldigt bra och konstruktiva förhandlingar här på morgonen, säger Magdalena Andersson efter mötet.

Annons

Annons

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.
Vi har inlett förhandlingar för att Vänsterpartiet ska kunna acceptera mig som statsminister, säger hon och tillägger att hon ser fram emot att fortsätta överlägga med V.
Jag är beredd att diskutera konkreta sakfrågor. Exakt hur det ser ut i slutändan är för tidigt att säga nu.

Andersson hade bjudit in Vänsterledaren till samtal i försöken att säkra V-stöd för att kunna bli statsminister.

Mina förhoppningar är att det ska leda till ett avtal, säger Nooshi Dadgostar som inför mötet ställde krav på just förhandlingar och en uppgörelse för att släppa fram Andersson som statsminister.

Svårt hinna med

Om de kommer att hinna färdigt till på tisdag, då Magdalena Andersson ska rapportera till talmannen, är dock mer osäkert. Andersson har sagt att hon vill att det hela ska ske snabbt.

Nooshi Dadgostar tror däremot att det kan bli svårt, särskilt som Vänsterpartiet har en stor konferens för sina kommunpolitiker i Göteborg hela helgen.

Som jag ser det står vi fortfarande långt ifrån varandra, det kommer att kunna ta lång tid, säger hon.

Magdalena Andersson säger att hon har full förståelse att V-dagarna kan påverka takten i förhandlingarna men säger att det också går att mötas digitalt.

Vänsterpartiledaren har framhållit pensioner och sjukförsäkringen som två prioriterade frågor, båda budgetfrågor.

Magdalena Andersson uppger dock att det inte kan bli tal om att förhandla om den budgetproposition som regeringen lagt fram och som riksdagen snart ska ta beslut om. Det vore meningslöst.

Då kommer inte Centerpartiet att rösta för den, säger Andersson.

Annons

Annons

Frist till tisdag

För att Magdalena Andersson, om hon väljs till statsminister, ska få igenom regeringens budget i riksdagen kan Centerpartiet behöva rösta för den, likaså Vänsterpartiet. Det krävs om Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna får fram ett alternativ som ställs emot budgetpropositionen.

Vad förhandlingarna ska ta upp är inte utrett än, enligt V-ledaren, men det finns en rad frågor att avhandla, enligt henne.

Vänsterpartiet vill dels ha en sakpolitisk uppgörelse för att släppa fram Magdalena Andersson i statsministeromröstningen, dels ha ett avtal om att man kommer att ha inflytande över övriga förslag regeringen lägger under mandatperioden.

Ny situation

Vi kan ju inte ha en regeringskris vid varje nytt förslag, som en ledande vänsterpartist uttrycker det.

Nooshi Dadgostar upprepar att det är en ny situation nu och hänvisar till att januariavtalet har fallit. Det hade dock redan fallit när Vänsterpartiet släppte fram Stefan Löfven i juli utan motkrav.

Sedan dess är det enda nya som har inträffat att Socialdemokraterna bytt partiledare. Men Dadgostar säger att det nu är en ny konstellation som backar upp regeringen och att det därför behövs ett nytt avtal.

Centerpartiet har dock inga sådana avsikter. Tvärtom har man deklarerat att man nu går i opposition. Några planer på ett nytt avtal med regering för resten av mandatperioden har man inte.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.