A-
A+

Andersson om Granqvist: "Ett självklart val"

Förbundskaptenen Janne Andersson försvarar passionerat sitt beslut att ta med Andreas Granqvist i EM-truppen.
Förbundskaptenen Janne Andersson försvarar passionerat sitt beslut att ta med Andreas Granqvist i EM-truppen.
FotbollTT

Janne Anderssons beslut att ta med Andreas Granqvist i EM-truppen rör upp känslorna.

Det är mycket för och emot.

En vecka efter trupputtagningen vacklar inte förbundskaptenen en millimeter.

Det var ett självklart val att ta ut "Granen", säger han.

Annons

Annons

Andreas Granqvist.
Andreas Granqvist.

Stora delar av EM-truppen samlades på måndagen i Båstad. Andreas Granqvist var en av spelarna som checkade in på "tennishotellet", som ligger vägg i vägg med centercourten.

Han kommer förmodligen inte att spela en minut i gruppspelsmatcherna mot Spanien, Slovakien och Polen – men han dominerar ändå i förhandssnacket.

Av reaktionerna i sociala medier att döma delar han det svenska supporterkollektivet.

Å ena sidan finns gruppen som tycker att Andersson gör helt rätt som tar med Granqvist som inspiratör och pådrivare, å andra sidan finns de som inte köper att en spelare får plats utan att på allvar konkurrera om en plats.

"Bryr mig inte så mycket"

Ska jag vara ärlig bryr jag mig inte mycket. Vad folk skriver på sociala medier eller vad ni skriver... jag har lärt mig genom åren att det är positivt ibland och ganska ofta negativt. Det får man ta. Det viktigaste är vad killarna här tycker, spelarna och ledarna. Jag är lugn över situationen, säger Granqvist.

Vad ledaren med stort L tycker är kristallklart. Andersson ägnade flera minuter åt sin presskonferens till ett passionerat försvar- och hyllningstal.

Alla som har spelat fotboll och som har varit i ett omklädningsrum vet att det alltid finns individer som bidrar med energi, som alltid kommer in och är positiva, som vid varje träning tuggar, tjatar, ser till att allting funkar på bästa sätt och driver på de andra.
"Granen" är exakt den typen av spelare.
Dessutom är han en spelare med stor erfarenhet, som har varit med när det blåst på olika sätt tidigare i mästerskap. Den erfarenheten är väldigt bra att ha med. Det är ingen tillfällighet att Andreas Granqvist i princip har varit lagkapten i alla klubblag han har spelat i. Han har de här egenskaperna. Det är skönt att ha den här typen av spelare i en trupp.

Annons

Annons

"En av de bästa jag jobbat med"

Andersson påpekar att Granqvist inte hade varit aktuell för EM om han bara fått ta ut 23 spelare.

Och han ser alltjämt 36-åringen som nummer fem i hackordningen bland mittbackarna.

Jag har en av de bästa jag jobbat med som 26:e spelare för att tillföra energi till en grupp. När han finns tillgänglig och kan bidra var det ett självklart val för mig att ta ut "Granen". Jag förstår att det kanske kan vara svårt att förstå och att kommunicera tillräckligt tydligt, men jag kan inte förklara det tydligare än så.
Man behöver ha spelare som man i min roll kan stämma av saker med, som man vet att man får ett jäkligt bra svar av, inte utifrån det egna perspektivet, för det är lätt att hamna där. Jag har haft tur i min karriär. Jag brukar prata om Andreas Johansson, som jag hade i IFK Norrköping och Andreas Granqvist. Det är samma typ av killar. De har en väldigt bra förmåga att kunna se på saker ur ett helikopterperspektiv, vad som fungerar och vad som inte gör det och som kan komma med "input".

Ger inte upp om speltid

Nu har jag försökt förklara varför han är med och jag hoppas att det går fram. Jag har full respekt att det är svårt att begripa utifrån det perspektivet att han i dag inte ska spela i EM, men det har jag heller inte sagt.

Granqvist har inte gett upp förhoppningarna om att få spela i ett sista mästerskap.

Jag vet vilken ingång det är till det här mästerskapet för mig, sedan är det långt till första matchen. Men vi gör det här som ett lag. Spelar jag inte en minut kommer jag att vara där och stötta. Jag kommer att vara den person jag alltid varit, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!