A-
A+

Andersson väljer L framför V i en regering

I SVT:s partiledarutfrågning säger statsminister Magdalena Andersson (S) att hon hellre ser Liberalerna än Vänsterpartiet i en framtida regering. Arkivbild.
I SVT:s partiledarutfrågning säger statsminister Magdalena Andersson (S) att hon hellre ser Liberalerna än Vänsterpartiet i en framtida regering. Arkivbild.
PolitikTT

Statsminister Magdalena Andersson (S) ser hellre Liberalerna än Vänsterpartiet i en framtida regering. Det säger hon i SVT:s partiledarutfrågning.

Annons

Annons

Enligt Andersson är hon beredd att samarbeta med alla partier utom Sverigedemokraterna. När hon får möjlighet att välja ut en framtida regering efter valet lyfter hon fram det tidigare januarisamarbetet som ett alternativ – S, MP, C och L.

Det hade varit en möjlighet igen men det bygger på att L kommer tillbaka. De har ju hamnat fel, säger Andersson.

Skeptisk till V

Hon ser däremot inte ett styre där Vänsterpartiet är med som troligt, trots V-ledaren Nooshi Dadgostars krav på ministerposter.

Jag är skeptiskt till det. Under sommaren har de suttit och viftat med PKK-flaggor, det är ingenting som bygger regeringsduglighet i mina ögon. Det är en terrorstämplad organisation och det gör att jag är tveksam, säger Andersson.
Däremot samarbetar jag gärna med dem.

Under utfrågningen ville Andersson inte ge några löften om nya skattesänkningar på drivmedel. Hon är heller inte beredd att lägga några skattepengar på att ny kärnkraft byggs ut i landet.

Vi har en lång rad privata aktörer som vill investera i mer vindkraft, och vi kanske skulle prata mer om hur fler kommuner säger ja till vindkraft.

Annons

Annons

Pressades om skjutningar

Andersson pressades under utfrågningen om de ökade skjutningarna och den växande gängkriminaliteten under Socialdemokraternas åtta år vid makten.

Statsministern pekar på att flera åtgärder gjorts, som att rättsväsendet har fått fler verktyg och att fler poliser anställts, men att hon inte är nöjd med utvecklingen.

Vi har uppenbarligen inte gjort tillräckligt mycket för att bryta segregationen och stoppa ungdomar för att bli kriminella.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.