A-
A+

Anderssons väg till Rosenbad inte säkrad än

Magdalena Andersson klarade utan större problem att bli vald till ny partiledare för Socialdemokraterna. Men vägen till att ta över efter Stefan Löfven som statsminister är inte säkrad än.
Magdalena Andersson klarade utan större problem att bli vald till ny partiledare för Socialdemokraterna. Men vägen till att ta över efter Stefan Löfven som statsminister är inte säkrad än.
PolitikTT

Förhandlingarna mellan S, MP och C, som ska bana väg för nya S-ledaren Magdalena Andersson till statsministerposten fortsätter.

Jag har fått signaler om att det är väldigt positiv stämning och anda, säger Andersson i en intervju i SVT Forum.

Annons

Annons

De jobbar för fullt för att kunna komma överens och hitta en lösning. Är man tre parter som sitter i ett rum och alla vill hitta en lösning, oftast hittar man då en, säger Andersson.

En person med insyn i förhandlingarna uppger för TT att man försöker vara konstruktiv.

Ytterligare en beskriver stämningen som mer positiv än för ett par dagar sedan, men att mycket återstår.

Det förhandlingarna mellan regeringspartierna och Centerpartiet har handlat om är innehållet i en ny inriktningsproposition för skogspolitiken samt lättnader i lagstiftningen som styr strandskyddet. Det är två krav som C ställt för att släppa fram en ny statsminister och som också var villkoret för att släppa fram Stefan Löfven i somras.

Striden står framförallt mellan C och MP, där C vill stärka skogsägarnas rätt att bruka skogen och MP vill skydda skog och ha ett större statligt inflytande. Men det är frågan om strandskyddet som uppges vara den svåraste att lösa, där är motsättningarna större.

V vill ha något

Men allt hänger inte på en uppgörelse mellan S, MP och C. Också Vänsterpartiet måste släppa fram Magdalena Andersson som statsminister om hon ska kunna bli det. Vänsterledaren Nooshi Dadgostar har flera gånger den senaste tiden sagt att det kommer att kosta något.

Det är klart att jag kommer att ha ett samtal och försöka komma överens med henne så att Vänsterpartiet kan stödja mig i en statsministeromröstning, säger Magdalena Andersson i SVT.

Dadgostar sade häromdagen att det behövs en ny mittpunkt i konstellationen S, MP, C och V för att V ska släppa fram en statsminister från S igen.

Jag kan konstatera att det är bara 17 veckor sedan Vänsterpartiet accepterade en socialdemokratisk statsminister och mandatfördelningen ser ju likadan ut nu som då, invänder Magdalena Andersson.
Men framförallt – Vänsterpartiet har två alternativ att välja mellan: mig som statsministern eller (Moderatledaren) Ulf Kristersson.

Annons

Annons

Till talmannen

I inledningen på S-kongressen i Göteborg häromdagen sade avgående S-ledaren Stefan Löfven att han före veckans slut ska tala om när han ska gå till riksdagens talman för att lämna in sin begäran om att få avgå som statsminister, entledigas.

Enligt uppgift till TT avser han att ge besked om det under söndagen. Först när Löfven har lämnat in sin begäran kan Magdalena Andersson formellt inleda processen för att säkra stöd för att kunna väljas till statsminister. En omröstning skulle, tidigast, kunna äga rum mot slutet av den kommande veckan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.