-
+

Angela Merkel sömnlös av pandemin

Tysklands förbundskansler Angela Merkel berättar i en tv-intervju att hon ofta ligger sömnlös och våndas över alla beslut som måste fattas till följd av pandemin. Bild från den 1 februari.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel berättar i en tv-intervju att hon ofta ligger sömnlös och våndas över alla beslut som måste fattas till följd av pandemin. Bild från den 1 februari.
TysklandTT-AFP-Reuters

Tysklands förbundskansler Angela Merkel ligger vaken på nätterna och vrider och vänder sig över alla "svåra beslut" som måste fattas till följd av coronapandemin.

Annons

Annons

Det är i en tv-intervju med tyska RTL som den 66-åriga förbundskanslern tillåter sig att vara ovanligt personlig.

Jag vaknar ibland upp på nätterna och tänker på allt. Det här är svåra tider även för mig, våra beslut måste vara helt genomtänkta och innan jag fattar ett beslut går jag igenom allt om och om igen. Det svårt att stänga av.

"Mycket, mycket försiktiga"

Merkel säger att hon är väl medveten om att hon leder en nation som törstar efter lättnader av de många restriktioner som gällt i månader. Och hon understryker att det är så många människor som lider av pandemins konsekvenser, och nämner bland annat kulturarbetare och småföretagare.

Jag ser ett litet ljus i slutet av tunneln. Men vi måste vara mycket, mycket försiktiga och försäkra oss om att inte många människor dör den sista sträckan, säger hon och betonar att det är för tidigt att säga hur länge den strikta tyska nedstängning kommer att behövas.

På en fråga hur hon själv sköter om sin frisyr när tyska hårsalonger tvingats hålla stängt sedan i november, svarar Merkel att hon har hjälp av en assistent och att "alla hygienaspekter då givetvis respekteras".

Annons

Annons

Möta regionala ledare

Och ja, man måste leva med det faktum att man blir gråhårig. Jag ser framemot att hårsalongerna kan öppna igen, tillägger hon.

Angela Merkel väntas senare i år lämna sin post efter mer än 15 år vid makten. På onsdag kommer hon att hålla överläggningar med Tysklands regionala ledare och tillsammans med dem avgöra om restriktionerna ska skärpas, lättas eller förbli sådana de är nu.

Enligt Johns Hopkins-universitets statistik på torsdagen har 60 067 tyskar avlidit med covid-19 sedan pandemins början. Landet har cirka 83 miljoner invånare och över 2,2 miljoner av dessa har bekräftats coronasmittade.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss