A-
A+

Ångrade adoption, fyraåring skickades tillbaka

Adoptionsföräldrarna ångrade sig och skickade den fyraåriga flickan till ett barnhem i Ryssland. Arkivbild.
Adoptionsföräldrarna ångrade sig och skickade den fyraåriga flickan till ett barnhem i Ryssland. Arkivbild.
AdoptionTT

Adoptionsföräldrarna ångrade sig och skickade den fyraåriga flickan till ett barnhem i Ryssland. Nu vill Tranås kommun hämta tillbaka henne, men Ryssland säger nej.

Annons

Annons

Flickan var 2,5 år när hennes mamma avled. En morbror boende i Tranås kommun och hans hustru förklarade sig villiga att adoptera flickan. Men livet som adoptionsföräldrar blev inte som Tranåsparet tänkt sig och förskolan gjorde två orosanmälningar om flickans mående under hennes första år i Sverige.

Efter lucia i december förra året kom inte flickan till förskolan, men det dröjde till februari innan förskolan gjorde ännu en orosanmälan. Det framkom då att adoptionsföräldrarna rest till Ryssland och lämnat flickan, som hunnit bli fyra år, på ett barnhem.

Tranås kommun vill att flickan ska komma tillbaka till Sverige och stödjer sig på svensk lag och internationell rätt som säger att föräldrar inte kan upphäva en adoption på eget bevåg.

Flickan bör naturligtvis lämnas tillbaka till Sverige där kommunen kan erbjuda ett bra familjehem, säger flickans juridiska biträde Mikael Svegfors till Dagens Nyheter.

Men ryska myndigheter är av en annan åsikt; flickan är rysk och adoptionen är återkallad. Ärendet ska tas upp av rysk domstol.

Tranås kommun har Lex Sarah-anmält sig självt för brister i utredningen av adoptivföräldrarna.

De har inte utretts tillräckligt noga, medger socialnämndens ordförande Magnus Nordgren (C).

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har också inlett en tillsyn av socialnämnden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!