A-
A+

Anhållne 15-åringen i Eslöv är elev på skolan

Beväpnad polis vid avspärrningarna i Eslöv.
Beväpnad polis vid avspärrningarna i Eslöv.
BrottTT

Den 15-årige pojke som misstänks för knivdådet på en skola i Eslöv är själv elev på skolan. Han är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.

Pojken beskrivs ha varit maskerad när han gick till attack mot en anställd inne på skolan, under lektionstid.

Annons

Annons

En 15-åring har gripits efter en stor polisinsats på Källebergsskolan i Eslöv, berättar Anna-Karin Boije, lokalpolisområdeschef på en pressträff.
En 15-åring har gripits efter en stor polisinsats på Källebergsskolan i Eslöv, berättar Anna-Karin Boije, lokalpolisområdeschef på en pressträff.
Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.
Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.
Polis på plats vid skolan.
Polis på plats vid skolan.

Dådet på Källebergsskolan i Eslöv rubriceras som försök till mord. 15-åringen kunde gripas ganska kort efter händelsen och har under kvällen anhållits.

"Det här är ett mycket allvarligt brott där förundersökningen pågår. Pojken har använt en kniv och han har hörts under dagen då han har lämnat en berättelse", säger kammaråklagare Pernilla Nilsson i en kommentar.

Vad som kan tänkas vara motivet bakom dådet är något som ska utredas, fortsätter hon. Fler förhör är inplanerade.

Hoppat ut genom fönster

Det var strax före klockan nio på terminens andra skoldag som polisen larmades om en person med kniv inne på Källebergsskolan i Eslöv. En skolanställd i 45-årsåldern skadades allvarligt när personen gick till attack.

Ingen annan på skolan kom till fysisk skada.

De flesta eleverna ska ha stannat i sina klassrum i samband med händelsen, men några ska även ha hoppat ut genom fönstren, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

På skolan går 270 elever i årskurs 7-9.

En elev på skolan berättar för Skånska Dagbladet om den skakande upplevelsen:

Det var en man med en lång kniv som kom in i skolan. Han hade på sig en skelettmask, en hjälm och vad som såg ut som en skottsäker väst. Det var väldigt obehagligt.

Varken polis eller åklagare vill kommentera huruvida personen var maskerad eller inte.

En kort stund senare kunde den 15-årige pojken gripas i en dramatisk polisinsats där en av poliserna avlossade sitt tjänstevapen.


Det var som vi bedömer ett varningsskott, säger polisområdeschef Ann-Louise Kämpe.

Polisen beskriver tumultartade scener med elever som skrek och sprang.

Annons

Annons

Har opererats

Den skadade mannen har opererats under förmiddagen, men polisen kan inte säga mer. Enligt Region Skåne vårdas han för allvarliga skador.

Ännu så länge finns inget motiv, säger polisområdeschef Ann-Louise Kämpe.

Vad som ligger bakom är för tidigt att svara på. Det får den omfattande utredningen visa.

På en pressträff under dagen deltog Johan Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eslöv. Han beskriver det hela som en "fruktansvärd händelse".

Tankar går till den person som har blivit drabbad men också till elever och personal, och den oro som sprids på de olika skolorna i kommunen när någonting sådant händer.

Blev inlåsta

Två högstadiepojkar berättar hur de fick vänta, inlåsta i klassrummet, i en och en halv timme. De skulle planera morgondagens idrottsdag, men fick plötsligt veta att de skulle stanna kvar i klassrummet.

Läraren berättade inget om vad som hänt.

Det vi fick reda på var det som stod på nyheterna, berättar en av eleverna.

Senare berättade läraren att det fanns poliser utanför.

TT: Blev ni oroliga?

Lite, när man ser så mycket poliser, säger en av eleverna.
Jag kände mig ändå ganska säker. Vi var ändå i vårt klassrum, i byggnaden, säger den andre.

Kerstin Mellén-Gyllensten, förvaltningschef för barn- och familjeförvaltningen i Eslövs kommun, berättade för SVT Nyheter Skåne vid lunchtid att kommunens krisgrupp är på plats hos elever och lärare.

Vi sätter in professionell krispersonal för samtal eller vad det nu kan vara som behövs. Vi finns här runt omkring och försöker lyssna in vad det är som de drabbade behöver, säger hon hon till SVT.

Ministrar kommenterar

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kommenterar händelsen:

Det är med bestörtning jag tagit del av information om detta allvarliga våldsdåd i Eslöv, säger han till TT.
En skola ska alltid vara en trygg plats för alla barn och vuxna som finns där. Våra tankar går till anhöriga och till de elever som naturligtvis är skakade efter detta.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar skriftligt:

”Attacken på en medarbetare på Källebergsskolan i Eslöv är fruktansvärd. Mina tankar går till den drabbade, hans anhöriga och alla elever och personal på skolan. Skolan ska vara en trygg plats för alla.

Jag har talat med kommunalrådet Johan Andersson som berättade om kommunens arbete i den akuta krisen och framåt", står det bland annat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!