A-
A+

Anhöriga fick restdoser – regionen följer upp

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm. Arkivbild.
Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm. Arkivbild.
vaccinstockholmTT

I tisdags vaccinerade vårdbolaget Werlabs i Kistamässan hundratals personer med restdoser för att slippa kassera dem. Nu ska fallet följas upp av Region Stockholm.

Annons

Annons

Vi tittar på det som har hänt och vad man kan dra för lärdomar, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

De som i tisdags vaccinerades i Kista i nordvästra Stockholm hade antingen bokat tid via regionens app eller blivit inringda av bekanta som jobbade på Werlabs. Även personer i olika åldrar som spontant kom till mässan blev insläppta och fick vaccin.

Störst behov först

Enligt direktiven från Region Stockholm ska prioriteringsordningen följas. Det betyder att den som har störst behov ska erbjudas vaccinet före den som löper lägre risk för allvarlig sjukdom och död. Samtidigt ska vårdgivarna undvika att vaccin går till spillo.

Det viktiga för oss är att man är så nära prioriteringsordningen som det bara går. Om man får restdoser, då ska man ha rutiner för hur man ska undvika kassation. Det kan vara uppmanande mot slutet av dagen att sprida det, för då har man bråttom, säger Magnus Thyberg.

Det finns ingen central administration av restdoser i Stockholm, och det är upp till vårdgivarna att skapa ett system för att få det att fungera. Werlabs vd Henrik Forsberg säger till TT att det vore mycket lättare om det fanns ett samordnat system för restdoser.

Annons

Annons

Vårdgivare rapporteringsskyldiga

Men Magnus Thyberg anser att ansvaret ska ligga hos vårdgivarna.

Vi är en stor region med ganska stora avstånd och många mottagningar. Det är väldigt viktigt att vi är verksamhetsnära och vårdgivarna själva har ett väldigt tydligt ansvar.

Vanligtvis är det ett fåtal vaccindoser som blir över efter en vanlig arbetsdag i Stockholm, men vårdgivarna är skyldiga att rapportera in avvikelser som ska följas upp av regionen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!