A-
A+

Anhöriga väntar på besked efter syrisk amnesti

I Syriens huvudstad Damaskus hoppas många att deras anhöriga ska vara bland dem som friats under den amnesti som utfärdats.
I Syriens huvudstad Damaskus hoppas många att deras anhöriga ska vara bland dem som friats under den amnesti som utfärdats.
SyrienTT-AFP

Familjer till fångar som hållits i flera år i Syrien samlas nu i hopp om att deras nära och kära är bland de hundratals som enligt landets regering släpps i en massamnesti.

Annons

Annons

I Syriens huvudstad Damaskus har hundratals samlats. Tiotals av dem har under natten väntat på besked om deras försvunna familjemedlemmar kan vara bland dem som friats av regeringen.

Jag har väntat på mina fem barn och min man sedan 2014, säger Umm Maher som är en av många på plats.

Syriens president Bashar al-Assad har utfärdat flera amnestibeslut under landets elva år långa inbördeskrig, men enligt människorättsaktivister är det senaste beslutet det mest omfattande när det gäller anklagelser om terrorism.

I tisdags uppgav justitiedepartementet i landet att hundratals fångar frigivits. Det brittiskbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) säger att mer än 250 personer redan har släppts, och justitiedepartementet lovar att fler kommer att friges under de kommande dagarna.

Sedan början av kriget har runt en halv miljon personer frihetsberövats. Av dessa har omkring 100 000 dödats antingen under tortyr eller avlidit på grund av dåliga förhållanden, enligt SOHR.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.