A-
A+

Annie Lööf: Jag höll på att explodera

Före detta partiledaren för Centerpartiet, Annie Lööf, kommer ut med boken ”Också Annie” om sitt politiska liv.
Före detta partiledaren för Centerpartiet, Annie Lööf, kommer ut med boken ”Också Annie” om sitt politiska liv.
PolitikTT

Hon har varit en av de mest framträdande personerna i svensk politik under mer än ett decennium.

När Annie Lööf summerar sin tid vid makten i bokform ges för första gången en inblick i de hemliga förhandlingsrummen som ledde fram till januariavtalet.

Annons

Lööf vill att memoarboken ska vara mer avklädd och visa sidor hon inte visat förut.
Lööf vill att memoarboken ska vara mer avklädd och visa sidor hon inte visat förut.
Den förra partiledaren har nu engagerat sig i näringslivets bolagsstyrelser och håller föreläsningar.
Den förra partiledaren har nu engagerat sig i näringslivets bolagsstyrelser och håller föreläsningar.

Det är regnigt och mörkt när centerledaren och hennes stabschef sitter i bilen på väg till det första mötet. De är lite sena. Trafiken är tät. Socialdemokraterna har bestämt plats och de ska ses på 1700-talsherrgården Almare Stäket nordväst om Stockholm.

Det har gått tre månader sedan valet 2018 och tiden har varit omvälvande, präglad av interna möten, låsta positioner, förkastade regeringsförslag och en intensiv, närmast hatisk, svekdebatt.

Inför valet 2018 lovade både Centerpartiet och Liberalerna att göra Moderaternas Ulf Kristersson till statsminister.

Men eftersom M öppnade för samarbete med SD såg Lööf ingen annan framkomlig väg. Hon och partiledarkollegan Jan Björklund slog sig ned med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

"Vill inte vara här"

Eftersom de är sena missar Annie Lööf och stabschefen det inledande, stämningshöjande kaffet.

Så vi kommer rakt in i förhandlingarna som då ska börja. Vi sitter i en kvadrat med varje parti på varsin sida. Det är lite trevande. Och då säger Magdalena Andersson som är där i egenskap av finansminister, hon känner att stämningen är lite kompakt: ”Vi vill inte heller vara här”. Och Stefan Löfven då, som kände att han äntligen hade fått Centerpartiet och Liberalerna till bordet, skruvar på sig lite besvärat.

Stämningen ska bli värre de kommande dagarna.

Lööfs nya bok ”Också Annie” är till viss del baserad på anteckningar hon har gjort under sina elva år som partiledare. Det är, enligt henne själv, en mer avklädd bok där hon hoppas kunna visa de positiva sidorna av ett partiledarskap.

Men också hur otroligt tufft det kan vara många gånger, säger hon under en intervju på bokförlaget Forums lokaler på Sveavägen.

Utmattningssymtomen har funnits där. Under julen 2018 mejlade hon sin partisekreterare Michael Arthursson, som var hennes parhäst under hela partiledarskapet: ”Jag ska ärligt säga att jag inte klarar trycket.”

Kristerssons ord

Det är första gången en partiledare bakom januariavtalet skriver om den hittills längsta regeringsbildningen i Sveriges historia, som kulminerar i ”okvädningsord” från Ulf Kristersson som ”inte lämpar sig i skrift”.

Under de 134 dagarna inträffade också en händelse som påverkade Annie Lööf på djupet. Hemma vid köksbänken öppnade hon ett brev med snirkliga bokstäver som visade sig innehålla ett kidnappningshot mot hennes dotter.

I detalj redogjordes för vilken förskola dottern gick på, vilka kläder hon hade på sig och hur hon såg ut. Lööf lovade maken att sluta efter att regeringskrisen var löst.

Det var väl det som utlöste min ångest för första gången i mitt liv. Det var kidnappningshot, det var dödshot, det var skadegörelse på mitt hus. Och det kommer väldigt nära in i privatlivet, samtidigt som man inte pratar om det för det gör ju bara att fler inspireras.

"Skriv vad ni vill"

Under ett annat möte den vintern var tongångarna på nytt hårda mellan de fyra partierna. Hyressättning, arbetsrätt och sänkta inkomstskatter var stötestenar.

Framåt midnatt, när partierna hade förhandlat i flera dagar, ska dåvarande finansminister Magdalena Andersson ha sagt: ”Ja ja, skriv vad ni vill om skatterna, det kommer inte hända ändå.”

Jag höll på att explodera, säger Lööf. För vi vandrade på en väldigt skör tråd av tillit och förtroende och jag skulle sätta mitt förtroende i pant till mina centerpartister. Jag måste kunna säga till dem att det jag har förhandlat fram, det kommer att genomföras.

Hon noterade i sin anteckningsbok: ”S FÖRTJÄNAR INTE ATT SITTA KVAR VID MAKTEN.”

Bokslut över politiken

Trots löftet till maken om att lämna politiken satt hon kvar som partiledare i drygt fyra år till. Kanske på grund av envishet, pliktkänsla, en drivkraft att aldrig ge upp, resonerar hon.

När den planerade attacken mot henne i Visby blev allmänt känd under valrörelsen 2022 så ställde hon sig frågan på nytt: Är det värt risken att barnen ska förlora sin mamma, för evigt?

Hon ringde sin pappa för att få någon stadig att hålla i och fick ett par vädjande ord till svar: ”Nu får du sluta, Annie.”

Jag kände besvikelse och olust över att fortsätta i opposition till en sådan regering. Men till det kom såklart den olustiga känslan av att det jag står för kan leda till att extrema personer släcker mitt liv och att mina barn ska behöva växa upp utan sin mamma. Det var ett för högt pris att betala, säger hon.

Hon lämnade partiledarposten i februari och har fortfarande ett säkerhetsarrangemang runt sig. Men Annie Lööf tänker inte låta sig tystas.

Numera sitter hon i två bolagsstyrelser, jobbar som rådgivare och håller föreläsningar om värderingsbaserat ledarskap.

Sedan vet man aldrig vad framtiden har att erbjuda, men jag hastar inte heller, utan nu har jag gjort ett bokslut över min politiska tid och jag har påbörjat något nytt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.