A-
A+

Ännu en bottennotering för Liberalerna

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) efter sitt tal under Almedalsveckan tidigare i veckan.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) efter sitt tal under Almedalsveckan tidigare i veckan.
PolitikTT

Det är fortsatt tufft för Liberalerna som ännu en gång noterar låga siffror i Svensk väljaropinions sammanvägning. Även Miljöpartiet backar och hamnar nu under riksdagsspärren.

Annons

Annons

Liberalerna backar 0,4 procentenheter från 2,7 till 2,3 procents väljarstöd sedan förra månadens mätning, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Det är partiets lägsta siffra sedan Svensk väljaropinion, en sammanvägning av flera partisympatimätningar som Kantar Sifo gör för radion en gång i månaden, inleddes för elva år sedan.

Även Miljöpartiet placerar sig under fyraprocentsspärren, med 3,4 procent av väljarstödet. Så låga siffror har partiet inte haft sedan förra sommaren. Och det är generellt sett regeringspartierna MP (-0,7) och Socialdemokraterna (-1,0) som har tappat mest sedan förra mätningen, varpå S även de krympt sedan förra sommarens höga notering över 30 procent.

Nu är man nere någonstans i samma nivå som man var i början av pandemin som innebar en väldigt stark ökning, säger Kantar Sifos opinionschef Toivo Sjörén, till Ekot.

I övrigt är det marginella förändringar som har skett, men de stora vinnarna stavas Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som har ökat 0,8 respektive 1,4 procentenheter.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel procentsats för Liberalernas väljarstöd i maj.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!