A-
A+

Ännu en död i apkoppor - WHO räknar med fler

3D-illustration föreställande apkoppsvirus.
3D-illustration föreställande apkoppsvirus.
EuropaTT-AP-AFP

Ytterligare en person som smittats av apkoppor rapporteras avliden i Spanien. Världshälsoorganisationen WHO:s Europakontor förväntar sig nu fler dödsfall.

Annons

Annons

Apkoppor ger upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. Arkivbild från Kongo-Kinshasa.
Apkoppor ger upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. Arkivbild från Kongo-Kinshasa.

Det andra dödsfallet till följd av apkoppor har nu bekräftats av hälsomyndigheten i Spanien.

"120 (patienter, reds anm) har fått sjukhusvård och två har avlidit", skriver myndigheten i en rapport.

Första fallet i går

I går bekräftades det första spanska dödsfallet till följd av sjukdomen, vilket också var det första i Europa. Även i Brasilien har en person som smittats av apkoppor avlidit. Det var då de två första kända dödsfallen utanför Afrika.

Mannen som avled i Brasilien hade även underliggande sjukdomar, enligt brasilianska myndigheter. Den spanska hälsomyndigheten meddelar att dödsfallen i landet nu ska analyseras för att man helt ska kunna säkerställa dödsorsaken.

Enligt den spanska hälsomyndigheten har 4 298 människor smittats av apkoppor i Spanien, vilket gör landet till ett av de värst drabbade i världen.

Annons

Annons

WHO väntar fler dödsfall

WHO säger nu att fler smittade väntas avlida, men understryker att risken för allvarlig sjukdom fortfarande betraktas som liten.

"I och med den fortsatta spridningen av apkoppor i Europa förväntar vi oss att vi kommer att se fler dödsfall", säger Catherine Smallwood vid WHO:s Europakontor i ett uttalande.

De två rapporterade dödsfallen förändrar inte WHO:s bedömning av smittläget i Europa.

"De vanligaste orsakerna till att patienter behöver söka sjukhusvård är för att få hjälp att hantera smärta och sekundära infektioner", säger Smallwood, "I ett litet antal fall finns behov av att hantera livshotande komplikationer som hjärninflammation".

För några dagar sedan klassade Världshälsoorganisationen (WHO) smittspridningen av apkoppor som ett internationellt hälsonödläge.

Nödläge i New York

Det råder vaccinbrist i flera amerikanska storstäder och i går meddelande staden San Francisco att man utlyser nödläge till följd av smittspridningen.

Hittills har snart 5 000 fall av apkoppor registrerats i USA och även New York har sent på fredagen utlyst nödläge efter att antalet fall i i delstaten stigit till 1 383.

"Mer än ett av fyra fall av apkoppor i landet finns i delstaten New York", skriver guvernören och demokraten Kathy Hochul i ett uttalande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.