A-
A+

Ännu en match inställd – förbundsbesked dröjer

Kvällens match i hockeyettan mellan Karlskrona och Mörrum blir inte av. Arkivbild.
Kvällens match i hockeyettan mellan Karlskrona och Mörrum blir inte av. Arkivbild.
IshockeyTT

Ännu en match ställs in och kaos råder i hockeyettan.

Men Svenska ishockeyförbundet har inga besked att komma med i bråket – utan hänvisar till ett möte med Riksidrottsförbundet nästa vecka.

Annons

Annons

I söndags vägrade Örnsköldsvik spela bortamötet mot Boden i norra hockeyettan och uteblev från matchen på grund av konflikten. I kväll skulle Karlskrona ha tagit emot Mörrum i ett Blekingederby i söderserien, men gästerna bojkottar matchen.

Svenska ishockeyförbundet har inte godkänt att matcherna ska flyttas och ska ta beslut om de ospelade matcherna. Trots att tre dagar gått sedan Boden–Örnsköldsvik skulle ha spelats har inget beslut tagits. Och det kan dröja.

Vi håller på att ta in underlag, båda klubbarna ska yttra sig och sedan tittar vi på beslut. Jag har inget datum, men jag tror inte det blir den här veckan, säger Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom till TT.

Kan bli uteslutna

Enligt förbundets seriebestämmelser kan ett lag som uteblir från match dömas som förlorare med 0–5, men även andra bestraffningar kan förekomma, som uteslutning ur serien.

Konflikten bottnar i intresseorganisationen hockeyettans avtal med klubbarna och ATG kring intäkter för tv-sändning av matcher.

Boden och Karlskrona har valt att stå utanför det centrala avtalet då de själva vill ha rättigheterna till tv-sändningarna. De anser sig tjäna mer pengar själva än vad det centrala avtalet ger.

Övriga 38 klubbar har hotat med att inte spela bortamatcherna mot Boden och Karlskrona så länge de står utanför avtalet.

Annons

Annons

Vann mot förbundet

Svenska ishockeyförbundet har tidigare försökt tvinga Boden, som var först att gå ur samarbetet, tillbaka, men klubben fick tidigare i år rätt hos Riksidrottsnämnden (RIN) som slog fast att det bryter mot föreningsfriheten i Europakonventionen att tvinga in klubben i samarbetet.

I en intervju med Aftonbladet säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson:

Vi har fortfarande ett antal frågor som vi behöver få svar på och förstå hur RF (Riksidrottsförbundet) resonerar. Hur de kommit fram till sina ställningstaganden. Vår grundsyn är att medlemmarna beslutar om tävlingsbestämmelserna.

Mötet med RF ska, enligt Larsson, äga rum i nästa vecka. Fram tills dess kommer kaoset i hockeyettan att fortsätta.

De (klubbarna) förtjänar klara besked, men just nu måste vi räta ut de frågetecken vi har med RF, säger Larsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.