A-
A+

Anrik filmfestival får extra stjärnglans

Timothée Chalamet är en av stjärnorna på årets filmfestival i Venedig. Han spelar huvudrollen i miljardsatsningen 'Dune'. Arkivbild.
Timothée Chalamet är en av stjärnorna på årets filmfestival i Venedig. Han spelar huvudrollen i miljardsatsningen "Dune". Arkivbild.
FilmTT

Årets filmfestival i Venedig blir en ovanligt stjärnspäckad tillställning – om inte coronaviruset sätter käppar i hjulet för deltagarna.

Annons

Annons

Jane Campion har gjort sin första långfilm på ett decennium. På filmfestivalen i Venedig premiärvisas 'The power of the dog'. Arkivbild.
Jane Campion har gjort sin första långfilm på ett decennium. På filmfestivalen i Venedig premiärvisas "The power of the dog". Arkivbild.
HBO-serien 'Scenes from a marriage', som baseras på Ingmar Bergmans klassiska 'Scener ur ett äktenskap', visas också i Venedig. I huvudrollerna syns Oscar Isaac och Jessica Chastain. Pressbild.
HBO-serien "Scenes from a marriage", som baseras på Ingmar Bergmans klassiska "Scener ur ett äktenskap", visas också i Venedig. I huvudrollerna syns Oscar Isaac och Jessica Chastain. Pressbild.

Ska filmmakare och skådespelare kunna ta sig till Italien för att delta i festivalen som drar i gång på onsdag? I coronatider är det inte så lätt att veta.

För Sverige och Skandinavien ser det dystert ut med representationen i år. Om man inte räknar med Stellan Skarsgård och Rebecca Ferguson som kommer till Venedig för att göra pr för den amerikanska miljardsatsningen ”Dune”.

Den är regisserad av Denis Villeneuve och måste sägas vara festivalens mest emotsedda film – Timothée Chalamet har huvudrollen i denna science fiction-film som har en budget på en och en halv miljard svenska kronor.

Osäker biohöst

Den kommande biohösten är som bekant osäker – är det värt att gå upp med storfilmer när restriktionerna fortfarande begränsar publikantalet? I Venedig visas ytterligare tre amerikanska storbudgetfilmer – Ridley Scotts riddarepos ”The last duel”, Edgar Wrights svarta skräckkomedi ”Last night in Soho” och skräckfilmen ”Halloween kills”. Alla dessa filmer har releasedatum i Sverige men det känns definitivt inte som att dessa datum är skrivna i sten.

Både Netflix och HBO har filmer med i det officiella programmet. Paolo Sorrentino har regisserat ”The hand of God” för Netflix, och Jane Campion har gjort ”The power of the dog” för samma bolag (hennes första långfilm på ett decennium). HBO presenterar TV-serien ”Scenes from a marriage”, en amerikansk remake av Ingmar Bergmans klassiska serie "Scener ur ett äktenskap".

Annons

Annons

Stewart spelar prinsessa

Andra filmer av intresse är Pedro Almodovars ”Madres paralelas”, Maggie Gyllenhaals långfilmsregidebut ”The lost daughter” och Pablo Larrains ”Spencer” med Kristen Stewart som prinsessan Diana.

Det visas också några intressanta dokumentärfilmer. Giuseppe Tornatore har gjort en film om mästerkompositören Ennio Morricone, Quentin Tarantino ligger bakom en film om spagettivästernregissören Sergio Corbucci och den legendariske sångaren Leonard Cohens liv porträtteras i en film.

Venedigfestivalen brukar starta med en av branschtidningen Variety sponsrad lyxig fest på hotell Danielis takterrass. I år blir det ingen sådan fest, och det blir heller ingen officiell invigningsfest efter premiärvisningen av Almodovars film på onsdagskvällen. Pandemin sätter sina tydliga spår. Även pressen måste boka digitala biljetter till visningarna, liksom till presskonferenserna. Utrymmet kommer att vara begränsat, alla får inte plats.

Festivalen avslutas den 11 september.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!