A-
A+

Antalet anmälda brott minskade i fjol

Anmälningar av brott minskade förra året enligt Brås preliminära statistik. Arkivbild.
Anmälningar av brott minskade förra året enligt Brås preliminära statistik. Arkivbild.
BrottTT

Förra året anmäldes runt 1,44 miljoner brott, enligt Brottsförebyggande rådets (Brå) preliminära statistik. Det är en minskning med två procent jämfört med året innan och andra året i rad som antalet anmälda brott minskar.

Annons

Annons

Förra året anmäldes 1,44 miljoner brott, en minskning med 2,7 procent jämfört med året innan.
Förra året anmäldes 1,44 miljoner brott, en minskning med 2,7 procent jämfört med året innan.

Totalt sett har dock anmälningarna ökat med tre procent, jämfört med för tio år sedan. Fram till år 2020 ökade anmälningarna för att sedan börja sjunka. Nu ligger antalet på ungefär samma nivå som 2014.

Bland annat minskade anmälningarna om sexuellt ofredande med 9 procent och antalet våldtäkter med 1 procent. Även personrånen minskade jämfört med förra året – med 11 procent.

Däremot ökade antalet anmälda fall av misshandel med 2 procent.

Skillnader i misshandelsfall

När det gällde anmälningar där kvinnor fallit offer för misshandel var det vanligast att brottet begicks av en person offret var bekant med.

"Det handlar om närstående relationer som par och inom familj eller släkt, såväl som andra typer av relationer", säger Stina Söderman, statistiker vid Brå, i ett pressmeddelande.

Gällande män som anmält att de blivit misshandlade var det tvärtom vanligast att gärningspersonen var obekant för dem och att brottet skedde utomhus.

Annons

Annons

Bedrägerier mot äldre

Runt 195 500 bedrägeribrott anmäldes, vilket är på samma nivå som 2021. Där har dock antalet ökat med 33 procent, sett ur ett tioårsperspektiv.

"Bedrägerier genom social manipulation har ökat, medan andra typer av bedrägerier har minskat", säger Stina Söderman.

"Bedrägeri genom social manipulation är en typ av bedrägeri där någon tar kontakt med en person och förmår den, genom att utnyttja en förtroenderelation, att göra något som syftar till att ge gärningspersonen ekonomisk vinning", fortsätter hon.

En stor del, 62 procent, av den typen av anmälda bedrägerier riktar sig mot äldre.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.