A-
A+

Antalet döda i covid-19 skenar i Europa

En intensivvårdssköterska i Dresden. Arkivbild.
En intensivvårdssköterska i Dresden. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Antalet personer som har rapporterats avlidna med corona har fördubblats de senaste månaderna i Europa, där den mycket smittsamma deltavarianten dominerar.

Världshälsoorganisationen WHO:s Europachef varnar för en utmanande vinter.

Annons

Annons

Förra veckan var antalet coronarelaterade dödsfall i de 53 länder som WHO räknar till Europaregionen – där vissa länder i Centralasien räknas med – till närmare 4 200 varje dag. Motsvarande siffra i slutet av september var 2 100.

Runt 1,5 miljoner dödsfall har hittills rapporterats i området. Med tanke på hur utvecklingen ser ut kan det sammanlagda antalet dödsfall enligt WHO vara över 2,2 miljoner framåt våren.

Organisationens Europachef Hans Kluge poängterar att det i takt med att det blir kallare och fler tillbringar mer tid inomhus är viktigt att vidta försiktighetsåtgärder.

"I dag är covid-19-situationen i Europa och Centralasien väldigt allvarlig. Vi står inför en utmanande vinter, men vi står inte utan hopp, för alla vi – regeringar, hälsomyndigheter, individer – kan vidta avgörande åtgärder för att stabilisera pandemin", säger Hans Kluge.

WHO varnar för att det är risk för högt tryck på sjukvårdsplatser och på intensivvårdsavdelningar i 49 av de 53 länderna från nu och till den 1 mars nästa år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.