A-
A+

Antalet TBE-fall fördubblade

Fästingar sprider virussjukdomen TBE. Arkivbild.
Fästingar sprider virussjukdomen TBE. Arkivbild.
FästingarTT

I slutet av juni 2020 hade 31 personer smittats med TBE genom fästingbett. I år har antalet fördubblats.

Rent generellt ökar fästingarna, det är ingen tvekan om det, säger fästingexperten Lars Lundqvist.

Annons

Annons

Det gäller att se upp, eller snarare ner, när du rör dig i naturen och i högt fuktigt gräset under sommaren. Där trivs nämligen fästingen som bäst. Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten har antalet TBE-fall, virussjukdomen som sprids via fästingar, fördubblats jämfört med förra året.

2020 hade vi fram till slutet av juni 31 inrapporterade fall, i år ligger den siffran på 62, säger Folkhälsomyndighetens utredande epidemiolog Marika Hjertqvist.

Antalet fästingar ökar

Vad som ligger till grund för fördubblingen är svårt att svara på. Lars Lundqvist, som är knuten till Lunds universitet , berättar att den största aspekten är vädret.

Aktiviteten hos fästingar är väldigt väderberoende, fästingar behöver värme och fukt. Aktiviteten hos människor är också väderberoende, att folk är ute och rör sig naturen. Det tycker jag att man har märkt tydlig tendens av, säger Lars Lundqvist och tillägger:
Rent generellt ökar antalet fästingar, det är ingen tvekan om det och det beror på att det finns fler däggdjur, som rådjur och vildsvin, ute i naturen.

Annons

Annons

Färre vaccinerar sig

I maj rapporterade Apoteket och Doktor24 att antalet TBE-vaccinationer minskat med cirka 40 procent sedan coronapandemin startade.

Vanligtvis vaccinerar sig folk i maj–juli. I år vaccinerade ett stort antal personer sig mot covid-19 under samma period. Enligt Folkhälsomyndigheten bör det gå en vecka mellan TBE-sprutan och vaccinet mot covid-19.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!