A-
A+

Apljud under VM-kval – Fifa utreder

Englands förbundskapten Gareth Southgate och spelaren Raheem Sterling, som fick utstå rasisiska tillmälen från publiken i VM-kvalmatchen mot Ungern.
Englands förbundskapten Gareth Southgate och spelaren Raheem Sterling, som fick utstå rasisiska tillmälen från publiken i VM-kvalmatchen mot Ungern.
FotbollRiesenbeck, TT:s utsända

Rasistiska ramsor från publiken förekom när England spelade mot Ungern på bortaplan i VM-kvalet.

Efter att premiärminister Boris Johnson reagerat på det inträffade kommer Fifa att utreda händelserna, samtidigt som det ungerska fotbollsförbundet försvarar sina supportrar.

Annons

Annons

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uppmanar Internationella fotbollsförbundet Fifa att kraftfullt markera mot de ansvariga för att få bort beteendet från fotbollen.

"Det är fullständigt oacceptabelt att de engelska spelarna blev rasistiskt påhoppade i Ungern i går kväll" skriver Johnson på Twitter.

När England mötte Ungern borta i VM-kvalet ska engelska spelare, däribland Raheem Sterling och Jude Bellingham, ha blivit verbalt påhoppad av delar av publiken. Flera på läktarplats gjorde apljud riktade till spelarna.

Knäböjning utbuat

Inför avspark blev de engelska spelarna dessutom utbuade när de gick ner på knä i en manifestation mot rasism, enligt brittiska ITV och Sky Sports.

Det engelska fotbollsförbundet FA har också bett Fifa att utreda händelserna.

"Fifa kommer att vidta lämpliga åtgärder när det finns en rapport från gårdagens match", säger Fifa i ett uttalande.

Englands förbundskapten Gareth Southgate fick prata mycket om de rasistiska påhoppen efter matchen, trots att England vann med 4–0.

Det är inte rätt att kritisera alla ungerska supportrar. Många betedde sig väldigt bra. De enskilda som är ansvariga måste man ta itu med, säger Southgate.

Annons

Annons

Försvarar majoriteten

Det ungerska fotbollsförbundet försvarar den stora majoriteten av sina supportrar. Förbundet lovar att agera mot de som gick in på plan, som kastade flaskor och muggar under matchen men upplyser om att dessa var i minoritet. I övrigt kommenterar man inte rasismanklagelserna.

"De allra flesta av de som stöttade det ungerska landslaget gjorde det på ett sportsligt sätt, även när laget förlorade", skriver förbundet.

Ungern blev under sommaren straffat av Europeiska fotbollsförbundet Uefa för homofobiska banderoller och rasistiska glåpord under EM. Landslaget dömdes till att spela inför tomma läktare i två landskamper.

Matchen mellan Ungern och England var däremot en del av Fifas turneringar och spelades därför inför publik.

Uefa fördömer det inträffade, men påpekar att eventuella påföljder för Ungern kommer att beslutas av Fifa i det här fallet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!