A-
A+

Arabförbundet öppnar för Syrien efter tolv år

Syriens president Bashar al-Assad. Arkivbild.
Syriens president Bashar al-Assad. Arkivbild.
SyrienTT-AP-AFP

Arabiska regeringsrepresentanter har röstat för att välkomna Syrien in i Arabförbundet efter en nästan tolv år lång uteslutning.

Annons

Omröstningen hölls i den egyptiska huvudstaden Kairo och hölls några dagar efter att utrikesministrarna från Syrien, Jordanien, Saudiarabien, Irak och Egypten samlades i Jordaniens huvudstad Amman för att föra diskussioner om och med representanter för den syriske presidenten Bashar al-Assads regim.

President al-Assad har länge varit isolerad politiskt i regionen på grund av det långa inbördeskriget i Syrien, som hittills har krävt över en halv miljon människors liv och föregicks av presidentens brutala försök att slå ner demonstrationer i landet. Mötet i Amman syftade till att försöka bjuda in landet i den arabiska värmen igen.

Senast Syrien deltog i ett av Arabförbundets toppmöten var 2010, året innan inbördeskriget började.

Beslutet att öppna för Syrien inkluderar ett syriskt åtagande till fortsatt dialog med arabiska regeringar för att gradvis nå en politisk lösning på konflikten.

Arabförbundet inrättar samtidigt en kommitté bestående av Saudiarabien, Libanon, Jordanien och Irak för att följa upp utvecklingen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.