A-
A+

Arbetande kvinnor i Kabul beordras stanna hemma

Sedan talibanerna tog kontroll över Kabul har flera bilder på kvinnor vid skönhetssalonger blivit övertäckte eller nedtagna. Bild från den 12 september.
Sedan talibanerna tog kontroll över Kabul har flera bilder på kvinnor vid skönhetssalonger blivit övertäckte eller nedtagna. Bild från den 12 september.
AfghanistanTT

Kvinnliga anställda inom det lokala styret i Kabul ombeds att stanna hemma. Arbete tillåts endast för de som inte kan ersättas av män, uppger Hamdullah Namony, tillförordnad borgmästare i huvudstaden, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Annons

Annons

Det finns vissa områden som inte kan ersättas av män, där vi måste be våra kvinnliga anställda att fullfölja sina plikter, det finns inget annat alternativ, säger Namony enligt AP.

Enligt borgmästaren var knappt en tredjedel av stadens anställda kvinnor före talibanernas maktövertagande förra månaden.

Söndagens besked är det senaste tecknet på att talibanerna genomdriver sin ökänt hårda tolkning av islam, trots tidiga löften från vissa om att regeringen skulle vara tolerant och inkluderande.

De senaste dagarna har talibanerna meddelat flera nya inskränkningar för kvinnors och flickors rättigheter i Afghanistan, däribland att endast pojkar än så länge får återvända till skolan och att kvinnor på privata universitet måste bära niqab som täcker större delen av ansiktet och endast undervisas av kvinnor.

I fredags stängdes även departementet för kvinnofrågor i Kabul och ersattes med ett nytt departement, som under det förra talibanstyret blev ökänt för att genomdriva den strikt religiösa doktrin som gällde då.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.