A-
A+

Archegos kollaps slår mot globala storbanker

Kurskalabalik för stora globala banker efter tvångslikvideringen av investeringsbolaget Archegos Capital. Arkivbild
Kurskalabalik för stora globala banker efter tvångslikvideringen av investeringsbolaget Archegos Capital. Arkivbild
EkonomiTT-Reuters

Internationella storbanker, som japanska Nomura och schweiziska Credit Suisse, tar rejält med stryk i kölvattnet av kollapsen för investeringsbolaget Archegos Capital.

Bedömare varnar för att det kan komma mer av samma sak.

Annons

Annons

Jag tror att vi kommer att få se en hel serie av sådant här, säger Andrew Beer, förvaltare på Dynamic Bets Investments.
Vi kommer titta tillbaka på den här perioden om några år och säga att det var en period präglad av fenomenalt utspritt risktagande med få spärrar.

Gick omkull

Beer pekar på den nya typ av förvärvsbolag som börsnoteras, så kallade spac-bolag, men också på hur kryptovalutor rusar i värde liksom de osannolika kursuppgångarna för aktier som Gamestop i kölvattnet av en hajp på sociala plattformar som Reddit.

Enligt Reuters källor kommer Archegos-kollapsen resultera i regelrätta förluster på mer än sex miljarder dollar som globala storbanker nu måste hantera.

Archegos gick omkull sedan investeringsbolaget inte kunnat få fram mer säkerheter till bankerna för att täcka förluster på stora så kallade swap-positioner på marknaden, bland annat i aktier som Viacom CBS och Discovery.

Ett kursras på 23 procent för Viacom CBS i onsdags i förra veckan bäddade för kollapsen. Och när aktien fortsatte att rasa i torsdags började varningsklockorna att ringa hos de banker som hade hjälpt Archegos att rigga sina positioner.

Annons

Annons

Trångt i dörren

Efter ett fruktlöst försök att få bankerna att samarbeta blev det snabbt trångt i dörren. Amerikanska Goldman Sachs och Morgan Stanley dumpade allt som hade med Archegos att göra, medan banker som Nomura och Credit Suisse blev sittande med Svarte Petter.

Credit Suisse och Nomura rasade med 14 respektive 16 procent i måndags – och drog då med sig andra storbanker som Deutsche Bank och UBS.

Under tisdagens handel fortsatte Nomuras aktie ned med 0,7 procent, medan Credit Suisse har inlett uppåt med drygt 1 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!