A-
A+

Årets museum slog populära Livrustkammaren

Östergötlands museum får titeln årets museum. I juryns motivering framhåller man museets 'storslagna visioner' och 'inspirerande mod'. Pressbild.
Östergötlands museum får titeln årets museum. I juryns motivering framhåller man museets "storslagna visioner" och "inspirerande mod". Pressbild.
KulturTT

Kampen stod mellan Livrustkammaren, Trelleborgs museer och Östergötlands museum. Till sist var det Östergötlands museum som tog hem titeln årets museum.

Annons

Utmärkelsen delas varje år ut till ett museum som "visat prov på nytänkande och samhällsförankrad verksamhet". I juryns motivering framhålls det att årets vinnare, som nyligen renoverats, är inne på en förändringsresa "som bara har börjat".

"Utifrån storslagna visioner, vibrerande arbetsglädje och med inspirerande mod har detta museum ömsat skinn och trätt in i 2020-talet i en helt ny skepnad", skriver juryn i ett pressmeddelande.

Pristagaren presenterades under Sveriges museers vårmöte i Västerås, och Olof Hermelin, museichef på Östergötlands museum, beskrev priset som "en stor ära".

Det här har varit en resa för oss som startade 2014 med läckande tak och en byggnad i förfall, sade han och berättade om arbetet för att först finansiera en nödvändig renovering och sedan även innehållet i museet.
Till dags datum har vi sökt ihop 54 miljoner för att förnya verksamheten och renoverat för 99,9 miljoner, och det är fantastiska medarbetare som gjort detta. Det är så roligt att få ta emot det här priset, det betyder så mycket för oss som har jobbat med att förnya oss själva.

Östergötlands museum ligger i Linköping. Museet var stängt i tre år för renovering och öppnades igen 2022.

I fjol gick utmärkelsen till Nationalmuseum i Stockholm och året dessförinnan till Norrköpings stadsmuseum.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.