A-
A+

Arga brandsoldater beskjuts med vattenkanoner

Polis avfyrar vattenkanoner mot demonstrerande brandmän.
Polis avfyrar vattenkanoner mot demonstrerande brandmän.
GreklandTT-AP

Annons

Annons

Brandkåren i Grekland är ilsken över dåliga arbetsförhållanden och bristande kontrakt i samband med de omfattande skogsbränder som härjat.

Men under en demonstration utanför Greklands nyinrättade klimatdepartement i Aten kom brandsoldaterna i handgemäng med polis som försökte stoppa protesterna. En brandman skadades av en chockgranat, och ytterligare fem greps sedan de attackerats med tårgas och vattenkanoner från polisens sida.

Många av de demonstrerande brandmännen deltog i det svåra släckningsarbeten i södra Grekland och på ön Evia, där bränder förstört enorma arealer. Men omkring 5 000 av 15 000 anställda brandmän under de brandfarliga sommarmånaderna har korttidskontrakt.

Man talar om klimatförändringar, och vi vet från forskningen att dessa sker. Det betyder att vi behöver bättre resurser, säger Alexandros Farandakis som leder brandmännens fackförbund.

Platsen för demonstrationen hade valts då Grekland inrättat ett nytt klimatkrisdepartement, som leds av den tidigare EU-kommissionären Christos Stylianides.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.